Heeft u een slim apparaat? Dan is het belangrijk om deze regelmatig te updaten. Bijvoorbeeld omdat de software verouderd is en daarmee uw privacygegevens in gevaar komen. Fabrikanten maken in dat geval aanvullingen op de bestaande programma's: een update.
De meest-gebruikte slimme apparaten zijn de router, smart tv, slimme printer, slimme deurbel en slimme thermostaat. Deze apparaten zijn verbonden met internet en daarom extra kwetsbaar voor hackers en andere (internet)criminelen. Om uw apparaat goed te beveiligen, is het belangrijk om aan de volgende dingen te denken:
- Kies een sterk wachtwoord. Een sterk wachtwoord moet niet te voor de hand liggend zijn, iets wat moeilijk te kraken is maar wat u wel kunt onthouden. Hier geven we meer tips over het bedenken van een sterk wachtwoord. Tip: Verander de standaard gebruikersnaam en wachtwoorden als u een nieuw apparaat in gebruik neemt en kies voor een sterk wachtwoord.
- Doe de updates. In sommige gevallen doen apparaten de updates automatisch, maar soms ook niet. Of het slimme apparaat automatische updates doet, kunt u het beste vóór de aanschaf van het apparaat controleren. Heeft u al een slim apparaat waarvan u de updates handmatig moet doen? Dan geven we verder in dit artikel een aantal tips.
- Controleer alle slimme apparaten in uw huis op de bovenstaande twee punten. Een internetcrimineel heeft maar één apparaat nodig om in uw thuisnetwerk te kunnen. Het is dus van belang dat u controleert hoeveel slimme apparaten een update behoeven. Wilt u weten welke apparaten onder slimme apparaten vallen? Kijk dan op veiliginternetten.nl/doejeupdates.
Update ook uw router
Als u een vaste internetverbinding in huis hebt, heeft u bijna altijd ook een router (ook wel modem genoemd) in huis. De router functioneert als de voordeur naar uw internet. De router is namelijk het apparaat dat ervoor zorgt dat het internet uw huis binnenkomt en via de WiFi of kabel toegankelijk is. Via uw router kunnen hackers toegang krijgen tot andere slimme apparaten in uw huis, en daarom is het belangrijk dat u uw router beveiligt met de nieuwste updates. Als een internetcrimineel eenmaal toegang heeft, kan hij alle data uit uw netwerk zien of onderscheppen. Dat is dus erg riskant.
Fabrikanten van routers brengen regelmatig software updates uit. Begin bij het begin: lees de handleiding. In vrijwel alle gevallen update de router zichzelf automatisch, voordat u er erg in heeft. Toch zelf aan de slag? Zoek dan online naar de juiste software-update. Type het merk, model of typenummer en ‘update’ in de zoekbalk. Het serienummer vindt u in veel gevallen op de doos, de onderkant van het apparaat, of het batterijklepje. Komt u hier niet uit? Schakel dan de hulp in van iemand in uw omgeving of de klantenservice van internetaanbieder.
TIPS: Gebruik de router die uw internetaanbieder bij uw abonnement levert, in plaats van een eigen router. Op deze manier worden updates uitgevoerd door uw internetaanbieder. Sommige routers kunnen op afstand beheerd worden, schakel ook deze optie uit wanneer u het niet zelf gebruikt.
Op de website veiliginternetten.nl/doejeupdates staan meer tips voor veilig internetten via uw draadloze router.
Een ander voorbeeld: uw smart tv
Een smart tv is een televisie met internetaansluiting. Vaak maken ze gebruik van apps, zoals Netflix, Videoland, Spotify en YouTube. Ook bieden ze mogelijkheden om materiaal op uw telefoon te laten zien: u kunt bijvoorbeeld een video afspelen op uw smartphone, maar dit laten tonen via de televisie.
- De sensoren (zoals een microfoon, camera, of bewegingssensor) van de smart tv kunnen ongevraagd informatie opnemen indien gehackt
- Internetcriminelen kunnen informatie stelen, uw gezin afluisteren, de bediening overnemen, of zien welke programma’s u kijkt
- Als criminelen eenmaal toegang hebben tot één apparaat, kunnen zij via uw thuisnetwerk ook bij de andere apparaten!
De meeste smart tv's kondigen zelf aan wanneer er een update klaarstaat. U krijgt dan een melding met de vraag om toestemming en een actieve internetverbinding. Soms biedt de fabrikant een update ook aan via de antenne, een USB-stick, of een signaal via de kabel. U kunt uiteraard ook hierbij de handleiding lezen als u zelf wilt gaan updaten.
Zo update u andere slimme apparaten
De bovenstaande apparaten zijn voorbeelden van slimme apparaten in een huishouden. Er zijn er natuurlijk nog veel meer, maar de bovenstaande tips gelden voor de meeste slimme apparaten. Lees goed de handleiding van uw slimme apparaat om te zien of er automatische updates gegeven worden. Controleer de gebruikersnaam en kies voor een sterk wachtwoord. U kunt hier per apparaat zien welke risico's er zijn, hoe u de apparaten kunt updaten en wat u nog meer kunt doen om uw apparaat en uzelf te beveiligen.
Meer informatie over het doen van updates leest u op veiliginternetten.nl/doejeupdates.
In samenwerking met de Rijksoverheid.
Bron: veiliginternetten.nl