De Duitse kartelwaakhond heeft Facebook tot de orde geroepen: ze zouden te veel gegevens verzamelen. Maar wat weet Facebook eigenlijk? En nog belangrijker: wat kunt u eraan doen?
Hoe meer u deelt via sociale media, hoe meer informatie bedrijven als Facebook over u hebben. U kunt er in principe vanuit gaan dat alles wat u doet via Facebook geregistreerd en opgeslagen wordt. Ook als Facebook op de achtergrond draait, kijkt het platform waar mogelijk mee met wat u online doet.
Facebook heeft toegang tot en inzicht in alles wat u via het platform uitvoert: foto’s en video’s uploaden, chatgesprekken voeren, evenementen plannen, pagina’s bekijken en likes uitdelen bijvoorbeeld. Als u de Facebook-applicatie op uw smartphone heeft geïnstalleerd, dan kan het ook goed zijn dat Facebook uw fysieke locatie monitort via GPS-locatiebepaling.
Facebook probeert een profielschets van u te maken gebaseerd op alle data die het bedrijf over u en uw connecties bezit. Uw vriendenkring, opleidingsniveau, foto’s, evenementen, de onderwerpen die u bekijkt en de likes die u uitdeelt, kunnen allemaal gebruikt worden om een uitgebreid gebruikersprofiel samen te stellen. Dit wordt vervolgens weer ingezet om zo gericht mogelijk advertenties te laten zien. En informatie die Facebook niet concreet heeft, wordt veelal ingeschat aan de hand van de informatie die het platform wél heeft. Zo kunt u ervan uitgaan dat Facebook probeert in te schatten hoeveel u verdient, of waar u dit jaar op vakantie gaat.
Zelf ontdekken wat Facebook van u weet
U kunt zelf opvragen welke informatie Facebook zoal over u heeft. Dit overzicht is absoluut niet allesomvattend, maar het geeft een goede eerste indruk. Ook benieuwd welke kennis Facebook zoal bezit? Volg daarvoor de volgende stappen.
- U gaat op de desktopversie van Facebook naar uw instellingen.
- Onder het kopje Algemeen kiest u voor ‘Een kopie downloaden van je Facebook-gegevens’.
- Ga akkoord met het voorstel van Facebook om u ter verificatie een email te sturen. U ontvangt deze email op het mailadres dat is gekoppeld aan de Facebook-account. In het desbetreffende mailtje ontvangt u een link naar een Facebookpagina waar u uw gehele Facebook-archief kan downloaden.
- Door op de groene knop te drukken zal er een zip-file worden gedownload. Dit is een map met daarin informatie die u ooit met Facebook heeft gedeeld.
Op deze manier ziet u bijvoorbeeld welke advertentieonderwerpen Facebook heeft gekoppeld aan uw account. Er is een lijst met adverteerders terug te vinden die via Facebook uw contactgegevens hebben verkregen. En u vindt hier een overzicht van welke andere toepassingen Facebook heeft waargenomen op uw toestel (computer of telefoon).
Wat kunt u zelf doen om uw privacy te beheren bij Facebook?
Zolang u een profiel heeft bij Facebook, zal Facebook altijd informatie over u bezitten. Het zou ook vreemd zijn als dit niet het geval is. Gebruikers worden nou eenmaal lid van een sociaal netwerk met de intentie om informatie te delen. Facebook zou ook zijn functionaliteit verliezen als het zou werken met compleet anonieme profielen. Dit druist in tegen de essentie van een sociaal netwerk. Daarnaast krijgt Facebook ook expliciet toestemming om bepaalde informatie te verzamelen als u zich inschrijft, dit staat namelijk beschreven in de gebruiksvoorwaarden van het bedrijf. Dat gezegd hebbende, is het wel degelijk mogelijk zelf enkele maatregelen te treffen om de privacy net wat beter te bewaken.
Tip 1: Schakel locatiebepaling uit op uw mobiele telefoon
Een goede eerste tip is om desgewenst te zorgen dat Facebook uw locatie niet meer kan aflezen via de GPS op uw telefoon. In de Facebook-app op uw Android smartphone komt u via Instellingen > Accountinstellingen > Locatie in het juiste menu. Bij iPhone werkt dit ongeveer op soortgelijke wijze. Door locatiegeschiedenis uit te zetten zal Facebook niet meer registreren waar u allemaal bent geweest met uw smartphone. Dit bemoeilijkt het voor Facebook om gerichte advertenties aan te bieden, of u te helpen met het vinden van interessante mensen of plekken in uw omgeving. Tegelijkertijd vergroot het uw privacy. Dit is een afweging die u zelf moet maken.
Locatiebepaling wordt bijvoorbeeld ook gebruikt door Facebook om bij het maken en uploaden van foto’s te bepalen waar een foto precies is genomen, zodat dit makkelijk gedeeld kan worden met uw sociale netwerk. Soms is het echter prettig dat zowel Facebook als uw connecties dit niet weten, vandaar dat het uitschakelen van de locatiegeschiedenis een goede optie kan zijn.
Tip 2: Zorgen dat Facebook uw activiteiten op het internet niet langer monitort voor advertentiedoeleinden
Facebook houdt graag zicht op alle andere websites die u bezoekt en de apps die u gebruikt. De belangrijkste reden hiervoor is het optimaliseren van de reclames die u te zien krijgt. Google opereert bijvoorbeeld op soortgelijke wijze.
Op de desktop-versie van Facebook kunt u via Instellingen > Advertenties uw advertentievoorkeuren beheren. Hier kunt u instellen dat Facebook uw internetgedrag op andere sites niet langer kan gebruiken om u gerichte advertenties te tonen. Als u de bovenste twee instellingen op Nee zet, krijgt u overigens nog steeds advertenties te zien. Het zullen alleen willekeurige advertenties zijn die mogelijk niet goed aansluiten bij uw interesses.