Wat is een skiduim?

Veelvoorkomende blessure aan de binnenzijde van de duim

Man met pijnlijke hand - is het een skiduim?
Getty Images

Een skiduim is een vervelende blessure die vaak voorkomt, vooral onder sporters. Het is een aandoening waarbij de gewrichtsband aan de binnenzijde van de duim beschadigd raakt.

Het kan gaan om een verrekking, spierscheur of verslapte gewrichtsband. Dit kan leiden tot instabiliteit van het duimgewricht, wat je dagelijkse activiteiten kan bemoeilijken.

Veelvoorkomende skiblessure

De naam 'skiduim' komt van de manier waarop deze blessure vaak ontstaat. Wanneer je tijdens het skiën valt met de skistok in de hand en op de grond terechtkomt, kan dit ervoor zorgen dat je duim te ver opzij klapt. Door de klap ontstaat schade aan de gewrichtsbanden. Hoewel het een skiduim wordt genoemd, kan de blessure ook door andere valpartijen ontstaan.

Bij een skiduim kan de gewrichtsband alleen verrekken, maar in ernstigere gevallen kan het gedeeltelijk of zelfs volledig scheuren. Soms is er zelfs een botfragment dat losgetrokken wordt.

Als de gewrichtsband (ligament) herhaaldelijk wordt uitgerekt, kan een skiduim chronisch worden. Dit wordt ook wel gamekeeper’s thumb of jachtopzienerduim genoemd. Deze aandoening komt vaak voor bij mensen die tijdens hun werk of hobby’s de duim steeds op dezelfde manier belasten. Hierdoor verslapt de gewrichtsband, wat op lange termijn kan leiden tot instabiliteit van het gewricht.

Bij langdurige instabiliteit kan dit slijtage van het kraakbeen in het gewricht veroorzaken, ook wel artrose genoemd. Dit kan resulteren in pijnklachten en functiebeperkingen. Het is dus van groot belang om een skiduim tijdig te herkennen en te behandelen.

Symptomen van een skiduim

  • Een gezwollen en pijnlijk duimgewricht
  • Minder kracht in de duim
  • Bij langdurig letsel kan het onderste bot van de duim naar voren verschuiven of scheef gaan staan

Behandeling

De behandeling van de skiduim hangt af van de ernst van de blessure. Bij een lichte blessure kan rust, ijs en het immobiliseren van de duim voldoende zijn. Dit kan bijvoorbeeld met een spalk of een brace. Na de acute fase kan fysiotherapie helpen om de functie van de duim te herstellen en de kracht weer op te bouwen. In ernstigere gevallen, zoals bij een volledige scheur van de gewrichtsband of als er botfragmenten zijn, kan een operatie noodzakelijk zijn. De chirurg zal het beschadigde ligament weer aanhechten of herstellen.

Een snelle en goede behandeling is belangrijk om instabiliteit van het gewricht te voorkomen. Bij tijdige en juiste zorg en behandeling is de prognose meestal goed. De meeste mensen herstellen volledig en kunnen weer hun dagelijkse activiteiten hervatten.

Auteur 
Bron 
  • handpols.xpertclinics.nl
  • hpc.nl