Actief bewegen is voor bijna iedereen goed. Zowel jong als oud en valide als invalide mensen kunnen baat hebben bij beweging en sport. Wie meer wil gaan bewegen, kan kiezen uit allerlei mogelijkheden: binnen of buiten, individueel of in groepsverband. Belangrijk is het een vorm van bewegen of sport te kiezen die goed bij u past, en waar u ook plezier aan beleeft.
blijkt dat we steeds meer zijn gaan bewegen en steeds vaker voldoen we aan de norm van een half uur bewegen per dag. Het aantal mensen dat op hoge leeftijd sport neemt toe, en dan vooral in de leeftijd van 65 tot 74 jaar. Ouderen lijken daarmee een inhaalslag te hebben gemaakt.
Sociale contacten
Ouderen sporten dus steeds meer. Van de onderzochte mannen sport 32 procent en van de vrouwen zelfs 36 procent. Voor veel zelfstandig wonende ouderen zijn wandelen en fietsen naast huishoudelijke karweitjes de belangrijkste bronnen van beweging. In verzorgingshuizen wordt ook meer gesport: 14 procent beweegt voldoende. In beweging zijn is een goede manier om gezond te blijven en daarnaast levert samen sporten (meer) sociale contacten op. Samen sporten voor mensen op zeer hoge leeftijd is zeker aan te raden, want vaak is er nog het risico op vallen.[ITEMADVERTORIAL]
Langer zelfstandig wonen
Ouderen krijgen minder vaak gezondheidsproblemen als ze in beweging blijven. Daardoor is het mogelijk langer zelfstandig te blijven wonen en is er minder zorg nodig. Dat bespaart de maatschappij zorgkosten, en ouderen hebben er zelf veel belang bij. Maar het lukt niet vaak om alleen met sporten de norm van een half uur per dag te halen. Dus is het belangrijk om niet alleen te blijven wandelen en fietsen, maar ook de trap te nemen, huishoudelijke klusjes te doen en andere dagelijkse en wekelijkse activiteiten te ondernemen.
Flexibiliteit
Met het ouder worden en door inactiviteit worden spieren korter. Dat belemmert de flexibiliteit en bewegingsvrijheid. Flexibiliteit is de bewegingsmogelijkheid van een gewricht waarover een spier of spiergroep loopt. Als de flexibiliteit vermindert, kan dat sneller leiden tot blessures. Door regelmatig stretchoefeningen te doen, krijgen de spieren een grotere bewegingsmogelijkheid en is de kans op problemen kleiner.
Personal trainer
Wanneer je heel gericht wilt werken aan conditie, spieren of gewicht, dan is het mogelijk een zogeheten personal trainer in te schakelen. Met de trainer stelt u dan persoonlijke doelen en u gaat samen aan de slag om deze te bereiken. Kosten van een eigen trainer liggen gewoonlijk tussen de €25 en €75 per uur. Personal trainers zijn te vinden via sportscholen. Veel van de instructeurs aldaar werken ook als personal trainer of kennen waarschijnlijk andere personal trainers in de buurt.
Medische fitness
Sporten is altijd goed, in principe ook als u een aandoening hebt. Sporten brengt de conditie op peil, maakt spieren sterker en helpt bij herstel van allerlei medische behandelingen. Het is echter niet verstandig om zonder begeleiding aan de slag te gaan als u een aandoening heeft (gehad). Hiervoor bestaat er medische fitness: fitness onder begeleiding van een fysiotherapeut. De huisarts of specialist heeft meer informatie over de mogelijkheden.
Precies op maat
Speciaal voor mensen met diabetes Type 2 of met een verhoogd risico daarop, is er de Beweegkuur van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen. De kuur houdt in: meer bewegen en gezonder eten onder begeleiding van een ‘leefstijladviseur’ (meestal de praktijkondersteuner van de huisarts), in samenwerking met een diëtist en fysiotherapeut. Wie al diabetes heeft, vermindert door de Beweegkuur de kans op complicaties. Kijk op www.beweegkuur.nl of informeer bij de huisarts.
Rolstoelen
Voor mensen die gebruik (moeten) maken van een goede rolstoel, is het belangrijk dat deze goed is, en goed is afgesteld. Zowel voor bij het sporten, als in het dagelijks gebruik. Het aanmeten van een hoog actief gebruik vastframe rolstoel luistert net zo nauw als het passen van een sportspecifiek hulpmiddel. Kleine verschillen in productkeuze en afstelling kunnen grote gevolgen hebben op de zelfredzaamheid en mobiliteit.
- Sociaal Cultureel Planbureau, Plus Magazine