Van parkour tot schaakboksen
Voetbal, tennis en hockey kennen we allemaal. Wie even langer nadenkt, komt ook nog wel tot karate, volleybal en atletiek. Maar er zijn ook sporten die volledig onbekend zijn en maar door een paar mensen beoefend worden.
Zo’n sport is bijvoorbeeld parkour. Ook wel bekend als le parkour of PK is deze sport in Frankrijk ontstaan. De bedoeling hierbij is dat deelnemers (‘traceurs’ genaamd) hindernissen in de stad op een zo vloeiend en snel mogelijke manier proberen te overwinnen. In de praktijk betekent dit in het openbaar over hekken klimmen, van daken springen, enzovoort. Eigenlijk een beetje apenkooien in de buitenlucht dus.
Parkour
Parkour eist fysiek het nodige van het lichaam, maar het gaat de bedenkers van de sport ook om de filosofie erachter: vrijheid en het verleggen van grenzen. Vlak na de uitvinding in Frankrijk ontwikkelden een aantal Engelsen een eigen variant: free running of free-style parkour. Hierbij is het de bedoeling om zo sierlijk mogelijk van start naar finish te gaan.
Parkour is een uitermate risicovolle sport. Al het geklim en vooral het gespring, eist het nodige van het lichaam. Zo is de schok die vrijkomt bij parkoursprongen gemiddeld twee keer groter dan die van een autobotsing. Goed kunnen landen is daarom van levensbelang. Parkour is dan ook zeker geen sport om zomaar aan te beginnen. De positieve effecten van deze sport zijn vergelijkbaar met de effecten van atletiek en gymnastiek: meer spierkracht, lenigheid en uithoudingsvermogen.
Hébertisme
Verwant aan parkour is hébertisme, dat in tegenstelling tot parkour de natuur als speelgebied heeft. Bomen, bergen en beken spelen hierbij dus een grote rol. In Franstalig België is het een begrip en is er zelfs een bond: de Fédération Belge d’Hébertisme. Niet zo vreemd natuurlijk, want een beetje hébertist kan zich beter uitleven in de Belgische Ardennen dan in de Nederlandse polder.
Het voordeel van hébertisme is dat het zich afspeelt in de frisse buitenlucht en in die zin is het dus goed te vergelijken met survival. Net als bij parkour geldt dat hébertisme geen sport is om zomaar aan te beginnen. Beoefenaars zullen eerst over een aantal basistechnieken en het nodige uithoudingsvermogen moeten beschikken.
Builderen
Builderen is een sport die is ontwikkeld door de Fransman Alain Robert. Dat zegt nog niets over het principe van de sport, maar de bijnaam van Robert schept al meer duidelijkheid: Spider-Man. Inderdaad, builderen is het beklimmen van gebouwen zonder touw. Robert beklom inmiddels meer dan zeventig wolkenkrabbers en werd daarbij een aantal keer gearresteerd.
Overigens gaat het bij builderen niet altijd om de sport. Velen krijgen een kick van het feit dat de beklimming vrijwel altijd illegaal is. Het spreekt voor zich dat builderaars de nodige ervaring op klimgebied hebben, en niet zomaar tegen een wolkenkrabber op lopen.
Flyboarden
Bij kitesurfen staat de beoefenaar - een kiter of kitesurfer - op een kleine surfplank, waarna hij zich laat voorttrekken door een kite, een grote vlieger. Flyboarden, ook wel landboarden genoemd, lijkt heel erg op kitesurfen, al zijn de golven van de zee hierbij ingeruild voor sneeuw of zand en de surfplank voor een groot skateboard. Op het strand zitten hier wielen onder, in de sneeuw uiteraard niet.
Bij het flyboarden hangt de beoefenaar achter een kitesurfvlieger, een snowkite of een grote matrasvlieger. Het doel van de sport is niet zozeer het halen van een hoge snelheid, maar het maken van allerlei sprongen en bewegingen: freestylen. Flyboarden draait dan ook meer om de kick, dan om het verbeteren van het lichaam. Al zijn de lenigheid en het uithoudingsvermogen die het oplevert natuurlijk mooi meegenomen.
Schaakboksen
Iepe Rubingh is een Nederlandse kunstenaar die zijn eigen sport creëerde: schaakboksen (letterlijk een combinatie tussen schaken en boksen). Tijdens een wedstrijd zijn er maximaal elf ronden, waarbij wordt gestart met vier minuten lang schaken. Na een minuut pauze is het tijd voor twee minuten boksen, om na een minuut weer terug te keren naar het schaakbord.
De winnaar wordt bepaald door een knock-out, schaakmat of een beslissing van de jury. Rubingh is inmiddels voorzitter van de door hem opgezette World Chess Boxing Organisation. Veelgehoorde kritiek op schaakboksen is dat het schaken bijzaak zou zijn. Een goede bokser, maar een slechte schaker heeft meer kans om te winnen dan iemand die slecht bokst, maar goed schaakt.