Acute diarree op vakantie

Voorkomen beter dan genezen

Getty Images

Diarree is nooit prettig. Maar tijdens uw vakantie is diarree wel heel vervelend. Misschien moet u uw reis onderbreken, of kunt u niet mee met die interessante excursie. Gelukkig kunt u veel leed voorkomen.

Eén op de drie Nederlanders heeft wel eens last van acute diarree tijdens de vakantie. Veel mensen denken dat deze diarree veroorzaakt wordt door pittig eten of een ander klimaat. Dit kan, maar in de meeste gevallen zijn bacteriën, virussen of parasieten de oorzaak. Deze kunnen voorkomen in voedsel en drinkwater. U vindt ze vooral in landen met hoge temperaturen, waar de hygiëne nogal eens te wensen overlaat.

Oorzaak
De belangrijkste veroorzaker van reizigersdiarree is de bacterie E. coli. Deze bacterie leeft in voedsel en water. De E. colibacterie scheidt in de cellen van de darmwand bepaalde stoffen uit: toxines. Deze toxines zorgen ervoor dat de darm ontregeld raakt. Hij duwt het voedsel sneller en krachtiger door uw lichaam. Ook lukt het de darmen niet meer om voldoende vocht uit het voedsel op te nemen. Hierdoor wordt de ontlasting waterig.

Als u alleen wat dunne ontlasting hebt, is dit nog geen diarree. U heeft pas diarree als u last hebt van té vaak en té veel waterige ontlasting. Meestal is diarree na een dag of vijf weer verdwenen. Als de klachten na 48 uur niet afnemen, ga dan naar een arts. Doe dit ook bij:

  • Bloed of slijm in de ontlasting.
  • Weinig urine.
  • Hevige, aanhoudende buikpijn en krampen.
  • Hoge koorts.
  • Sufheid.

Diarree voorkomen
Diarree in het buitenland wordt vooral veroorzaakt door bacteriën. Besmetting is moeilijk te voorkomen, maar u kunt de risico's zoveel mogelijk beperken.

  • Zorg voor een goede hygiëne. Was uw handen nadat u naar het toilet bent geweest, vóór u gaat koken en vóór het eten.
  • Pas op met water. Drink liever geen water zo uit de kraan, maar kook het eerst. Nog beter is om water uit flessen te gebruiken. Vergeet niet dat ook ijsblokjes water worden gemaakt en dus besmet kunnen zijn. Maak ijsblokjes dus van gekookt water.
  • Maak groenten en fruit niet schoon met gewoon water, maar met flessenwater of gekookt water. Fruit dat u niet kunt wassen, kunt u het beste schillen. Pas dus ook op met salades waarin rauwe groentes zijn verwerkt.
  • Breng groenten snel aan de kook en laat ze minimaal een kwartier doorkoken.
  • Bewaar etensresten koel.
  • Bewaar zuivel in de koelkast. Kook melk uit aangebroken pakken of flessen voor gebruik.
  • Bescherm uw voedsel tegen vliegen.
  • Eet geen onverpakt ijs van een karretje langs de weg. Verpakt ijs en schepijs uit een schone winkel waar veel mensen komen leveren meestal geen problemen op
  • Doe de afwas in een heet sopje. Gebruik schone vaatdoeken. Spoel deze na gebruik uit in een sopje en droog ze vlug, bij voorkeur in de zon.
  • Schelpdieren als mosselen en oesters kunnen ook besmet zijn. Eet deze liever niet rauw.
  • Zorg ervoor dat uw vlees goed doorbakt. Eet geen rauw vlees zoals tartaar. Maak uw gehakt aan, was dan eerst zorgvuldig uw handen.
  • Neem geen vleeswaar mee op vakantie. Ongekoeld en in een warme omgeving kunnen ze minder lang houdbaar zijn dan dat er op de verpakking staat. Blikken, potten of foliepakken die niet in de koelkast bewaard hoeven te worden zijn, mits onbeschadigd, wel houdbaar.
  • Hou mensen met diarree uit de keuken en laat ze vaak en goed hun handen wassen, zeker na een toiletbezoek.

Bij diarree worden de werkzame stoffen van de anticonceptiepil niet voldoende door het lichaam opgenomen. Dit betekent dat de pil niet meer veilig is. Het helpt niet om er de volgende dag twee in te nemen, want deze kunnen bij hevige diarree ook het lichaam weer snel verlaten. Bij diarree moet u dan ook altijd een week lang een extra voorbehoedsmiddel gebruiken, zoals een condoom. Ook het diarreeremmende norit en antibiotica kunnen de werking van de pil verminderen.

Uitdroging
Acute diarree kan snel tot uitdroging leiden. U verliest immers veel vocht. Dit moet weer aangevuld worden door veel te drinken: twee tot drie liter per dag. Drink vooral in het begin geen vruchtensap. De suikers hierin kunnen de diarree verergeren. Als u ondanks al het extra vocht een droge mond en veel dorst krijgt, kunt u last hebben van uitdroging. Bij baby's en kleine kinderen kan dit al na 24 uur het geval zijn. Ook als u door de warmte veel transpireert, moet u extra alert zijn.

Om het tekort aan vocht aan te vullen moet u extra suikers en zouten gebruiken. Hiervoor neemt u O.R.S., Oral Rehydration Salts. Dit is een mengsel van suikers en zouten in de juiste verhouding. U lost het op in gekookt water. Lees de gebruiksaanwijzing goed en volg deze strikt op. Wanneer u nog geen diarree hebt is het aan te raden extra zout te eten. Mensen met diabetes, hoge bloeddruk, hartklachten en nierziekte kunnen niet zomaar O.R.S. of extra zout gebruiken, maar moeten eerst met de huisarts overleggen.

Auteur