Levercirrose, hepatitis en geelzucht

Houd je lever gezond

Getty Images

Met zijn gemiddeld anderhalve kilo is de lever het zwaarste orgaan in je lijf. Hij is niet alleen groot, maar ook erg belangrijk: zonder lever raakt je lichaam vervuild. Een orgaan om extra zuinig op te zijn dus!

Rechts in je buik, grotendeels verscholen achter je ribben, zit je lever. Deze loopt iets door naar de linkerkant van je lijf, onder de ribben.

Centrale functie lever

De lever heeft een centrale functie voor de stofwisseling en de spijsvertering. Je lever zuivert alle voedingsstoffen die het lichaam binnenkomen. De levercellen maken vervolgens de bruikbare bestanddelen klaar voor verdere bewerking.

Alle gifstoffen die je maar kunt bedenken, worden in de lever onschadelijk gemaakt. Het gaat om bijvoorbeeld nicotine, cafeïne en alcohol. Maar ook kleurstoffen en conserveermiddelen komen niet zomaar het lichaam in zonder de lever tegen te komen.

De lever is tevens een opslagplaats voor koolhydraten, vitamines en andere waardevolle stoffen. Het is een pakhuis voor energie: de lever kan extra suiker aan het bloed afgeven wanneer dat nodig is.

De lever speelt verder een rol bij de afbraak van lichaamseigen stoffen. De gal die in de lever wordt aangemaakt, zorgt ervoor dat vetten verteerd kunnen worden.

Zorgen voor je lever

Wil je dit orgaan ontzien of extra verzorgen, dan is er een aantal dingen dat je kunt doen. Probeer zo min mogelijk schadelijke stoffen in je lijf te krijgen, bijvoorbeeld door minder koffie te drinken en niet te roken. Ook chocolade en veel vet maken het je lever onnodig moeilijk.

Een goede conditie en voldoende beweging zijn ook belangrijk om je lever in goede staat te houden. Probeer elke dag minstens een half uur te bewegen, al is het maar door trap te lopen of de auto eens te laten staan.

Stress slaat al snel op je lever en andere organen in je buik. Ook hier kun je dus rekening mee houden. Af en toe een warme kruik op je buik kan erg lekker zijn ter ontspanning.

Leveraandoeningen

De bekendste kwalen aan de lever op een rijtje:

Levercirrose
Overmatig alcoholgebruik, maar ook vergiftigingen door drugs, geneesmiddelen, per ongeluk ingenomen chemicaliën en bepaalde ziektes kunnen ertoe leiden dat levercellen afsterven.

De afgestorven cellen worden door bindweefsel vervangen. Daardoor wordt de lever eerst groter en daarna harder. Deze aandoening (levercirrose) kan niet meer genezen. De lever raakt permanent beschadigd en functioneert daardoor slechter.

Hepatitis
Hepatitis is een ontsteking aan de lever, veroorzaakt door een virus. Er zijn drie types: A, B en C. Het B- en C-virus worden onder meer overgedragen via bloed, ontlasting en speeksel.

Hepatitis A kun je krijgen door besmet water of voedsel. Ga je op reis, dan kan het zijn dat voor jouw bestemming een inenting tegen hepatitis A nodig is. Voor sommige beroepen geldt een verplichte vaccinatie tegen de andere varianten.

Geelzucht
Heb je geelzucht, dan zie je ook daadwerkelijk geel. Dit begint meestal in de binnenkant van je onderste ooglid of het oogwit zelf, maar later kan ook de hele huid geel kleuren. Geelzucht kan een teken zijn van een andere aandoening, zoals levercirrose. Het kan ook komen door een probleem met de galblaas.

Auteur