Stel, u wilt een nieuwe trap laten installeren. Veiligheid is belangrijk en het oog wil ook wat. Er zijn verschillende manieren waarop u een verbouwing kunt financieren. Fiscaal vriendelijk! Lees meer over de mogelijkheden.
De investering waard
Of het nu gaat om groot onderhoud, een noodzakelijke aanpassing om zelfstandig te blijven wonen of een beetje extra luxe; een verbouwing vergroot uw woonplezier. Een mooie, moderne trap of nieuwe douchekabine kan de waarde van uw huis bijvoorbeeld laten stijgen. Energiebesparende maatregelen kunnen voor een lagere rekening zorgen. Een verbouwing is daarnaast waarde vast. Kortom, het is de investering waard.
Uw spaargeld inzetten
U kunt ervoor kiezen om de verbouwing volledig uit eigen zak te betalen. Dit is uiteraard de goedkoopste optie. Daarnaast is een investering in uw woning interessant nu de spaarrente laag is. Zet u vermogen in boven de box-3-grens, dan betaalt u minder belasting.
Verbouwing financieren
Kunt u de verbouwing niet volledig uit eigen zak betalen, dan is lenen een goede optie. Geldverstrekkers bieden vaak interessante voorwaarden voor een investering in de eigen woning. Voor een ‘verbouwingslening’ heeft u twee opties: een hypotheek of consumptieve lening. Dit zijn de voor- en nadelen van deze leenvormen:
Verbouwing financieren met hypotheek
Een verbouwing of aanleggen van een nieuwe trap financieren met een hypotheek betekent in veel gevallen een verhoging van de huidige hypotheek of een tweede hypotheek afsluiten. De aanpassing wordt altijd getoetst aan de actuele hypotheeknormen De hypotheekrente blijft aftrekbaar mits de hypotheek ten minste annuïtair wordt afgelost.
Een belangrijk voordeel van een ‘verbouwingshypotheek’ is de lage maandlast. De hypotheekrente is immers historisch laag. Wel betaalt u eenmalig kosten voor de aanpassing van de hypotheek. Hierdoor is een hypotheekaanpassing pas interessant bij een leenbedrag boven € 25.000,-.
Verbouwing financieren met krediet
Voor de financiering van de verbouwing met een consumptief krediet is een persoonlijke lening het meest geschikt. Een krediet kan worden afgesloten naast de hypotheek, maar wordt wel getoetst op het inkomen. Wat veel mensen niet weten is dat ook de rente van een krediet voor een verbouwing, onder voorwaarden, fiscaal aftrekbaar is.
Ondank de lage leenrente, is de maandlast voor een ‘verbouwingskrediet’ is over het algemeen wat hoger dan voor een hypotheek. Daar staat tegenover dat u een krediet snel (online) kunt regelen en dat u geen afsluitkosten betaalt. Dit maakt een verbouwing financieren met een krediet interessant voor leenbedrag onder € 25.000,-.
Ook op latere leeftijd!
Ook op latere leeftijd is het mogelijk om een verbouwing te financieren. Banken komen met nieuwe hypotheek-oplossingen voor ouderen, bijvoorbeeld om de overwaarde op te nemen. Ook hebben kredietverstrekkers de maximumleeftijd waarop een lening kan worden afgesloten verhoogd.