De eigen bijdrage die je moet betalen wanneer je in een zorginstelling terechtkomt, kan flink variëren. Dit hangt voor een deel af van hoeveel spaargeld je hebt.
Wanneer je in een verpleeghuis wordt opgenomen, betaal je elke maand een eigen bijdrage. De eerste vier maanden betaal je een lagere bijdrage. In 2023 ligt deze tussen de 184 euro en 966,60 euro per maand. Na deze periode betaal je de hoge eigen bijdrage die voor alleenstaanden kan stijgen tot maximaal 2.652,40 euro per maand. Dit geldt soms ook als je als alleenstaande een eigen huis hebt dat te koop staat. In bepaalde gevallen kun je in aanmerking komen voor een betalingsregeling.
LET OP! Als je een partner hebt die nog thuis woont, blijf je ook na de eerste vier maanden de lagere bijdrage betalen.
Berekenen eigen bijdrage
Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) bepaalt jouw eigen bijdrage op basis van het verzamelinkomen dat de Belastingdienst van je heeft. Dit inkomen is een totaal van je inkomsten uit werk en woning (box 1), inkomsten uit aanmerkelijk belang (box 2) en het belastbare inkomen uit sparen en beleggen (box 3). Hierbij kijkt het CAK naar de gegevens van twee jaar geleden. De bijdrage voor 2023 is dus gebaseerd op je verzamelinkomen van 2021. In 2024 kijkt het CAK dus naar het verzamelinkomen zoals dat is opgegeven in over 2022.
De rol van spaargeld bij de eigen bijdrage
Van dit verzamelinkomen haalt het CAK enkele posten af, zoals de reeds betaalde belasting en een bedrag voor persoonlijke uitgaven. En het CAK houdt dus ook rekening met spaargeld: want hiervan wordt 4 procent als inkomen gerekend. Dit betekent dat 4 procent van de 'grondslag sparen en beleggen' meegenomen wordt in de 'vermogensinkomensbijtelling'.
LET OP! Niet al je spaargeld wordt meegerekend. In 2021 was er een vrijstelling van 31.340 euro per persoon. Als je vermogen lager is dan deze vrijstelling, heeft dit geen effect op de eigen bijdrage. De hoogte van deze vrijstelling kan jaarlijks verschillen, nu (2023) ligt deze op zo'n 57.000 euro voor alleenstaanden.
Meer over de eigen bijdrage lees je in dit artikel, met enkele rekenvoorbeelden over de invloed van spaargeld op de eigen bijdrage. En op de website van het CAK vind je een handige tool waarmee je de eigen bijdrage voor verschillende jaren kunt berekenen, zowel de hoge als de lage. Je hebt hiervoor wel je belastingaangifte nodig. Deze berekening kun je doen op www.cak.nl