Wist je dat zonnepanelen tussen de 10 en 25 jaar, en sommige nieuwere modellen zelfs tot 40 jaar duurzame stroom leveren? Om deze indrukwekkende levensduur te halen, is goed functioneren essentieel, en daarom is regelmatig onderhoud cruciaal. Hier lees je hoe je dat aanpakt.
Zelfreinigende zonnepanelen: weerbestendig en stevig
Zonnepanelen zijn grotendeels zelfreinigend en kunnen goed tegen een stootje. Dankzij de schuine plaatsing glijden stof, vuil, bladeren, en takjes meestal vanzelf naar beneden. Wat blijft liggen, spoelt vaak weg bij een flinke regenbui.
Wanneer is schoonmaken noodzakelijk?
Soms is een extra schoonmaakbeurt nodig, vooral als je zonnepanelen bijna horizontaal liggen of als er veel bomen en vogels in de omgeving zijn. Deze factoren kunnen ervoor zorgen dat je panelen sneller vuil worden.
Regelmatig controleren
Inspecteer je zonnepanelen geregeld, met het blote oog of met een verrekijker. Let op bladeren, stuifmeel, of vogelpoep. Zelfs kleine vervuiling kan de opbrengst verminderen. Controleer ook regelmatig de stroomopbrengst; een daling kan wijzen op problemen.
Let op bladeren en vogelnesten
Onder de panelen, vooral op platte daken, kunnen bladeren en vogelnesten een brandgevaar vormen. Je kunt dit voorkomen door bijvoorbeeld gaas of borstels te plaatsen.
Schoonmaken: zelf doen of uitbesteden?
Is een schoonmaakbeurt nodig? Dit kan een uitdaging zijn, afhankelijk van de bereikbaarheid van je panelen. Overweeg om dit door een expert te laten doen. Een professionele schoonmaak kost ongeveer 100 tot 150 euro (2023), maar dit kan zich terugbetalen in een hogere opbrengst.
Als je zelf bij je panelen kunt, bijvoorbeeld via een plat dak, overweeg dan om ze zelf schoon te maken. Gebruik een zachte doek en water zonder schoonmaakmiddel, en wees voorzichtig om krassen te voorkomen. Gebruik nooit een hogedrukreiniger.
Ook in de winter is het belangrijk om je panelen sneeuwvrij te houden voor optimaal rendement. Gebruik een rubberen wisser of een telescoopstok om sneeuw te verwijderen.
Extra veiligheidstip
Plaats een rookmelder in de buurt van de omvormer voor extra veiligheid. Controleer regelmatig of deze nog werkt.