De reisverzekering: wel of niet nodig?

Getty Images

De reisverzekering: voor veel mensen hoort deze polis standaard bij de vakantieuitrusting. We gaan immers allemaal graag met een gerust gevoel op reis. Maar is zo’n polis altijd nodig? Veel onderdelen worden al door andere verzekeringen gedekt.

Een reisverzekering is eigenlijk een vreemde eend in de bijt in verzekeringsland, vertelt Erik Hordijk, directeur van online vergelijker Verzekeringssite. ‘Dat komt omdat het eigenlijk een combinatie van dekkingen is. Heel uiteenlopende zaken als diefstal van bagage, medische kosten, annulering, onvoorzienbare kosten, ongevallen worden verzekerd.’

Verzekeringsfraude

Hij adviseert mensen daarom niet zomaar een reisverzekering te nemen. Veel risico’s zijn al gedekt: ziektekosten vallen vaak onder de basisverzekering, aansprakelijkheid en rechtsbijstand zijn ook door veel mensen al verzekerd. Bovendien zijn reisverzekeringen bijzonder fraudegevoelig en kennen daardoor veel uitzonderingen. Hordijk: ‘Verzekeringsfraude komt hier het meeste voor. Mensen claimen bijvoorbeeld ten onrechte een gestolen camera, notebook of fototoestel en dat kost verzekeraars veel geld. Nette burgers lijden daar onder.’

Waar moet u op letten bij het afsluiten?

Om u te helpen bepalen of u een reisverzekering nodig hebt en zo ja welke worden hieronder een aantal door de reispolis te verzekeren zaken belicht.

Wilt u sowieso een reisverzekering denk dan na of u een doorlopende wilt of een aflopende (voor één vakantie). Bij twee vakanties per jaar is een doorlopende polis doorgaans al voordeliger. Afhankelijk van duur en bestemming soms al bij één.

Bagage/geld

Hoewel diefstal en verlies van bagage vaak standaard wordt gedekt, is deze aan allerlei regeltjes gebonden. Zo geldt er meestal een eigen risico van 50 tot 100 euro. Geld en kostbaarheden moet u bij u houden of bijvoorbeeld een kluisje huren. Anders ontvangt u vaak geen geld retour.

Daar komt bij dat verzekeraars bij een calamiteit slechts de dagwaarde uitkeren. Uw twee jaar geleden voor 700 euro gekochte notebook is dan een stuk minder waard.

Wellicht een onderdeel dat u niet hoeft te verzekeren, als u die keuze heeft. Diefstal van geld is doorgaans ook niet gedekt, of u moet het apart erbij verzekeren.

Buitengewone kosten

Hieronder vallen kosten van hulpverlening in geval van ziekte, ongeval of overlijden; kosten in verband met opsporing, redding en repatriëring; extra reis- en verblijfkosten.

  • Let op: de kosten van terugkeer naar huis in verband met ernstige ziekte of overlijden van een familielid worden meestal alleen vergoed voor de betrokken verzekerde en één reisgenoot. Eventuele andere leden van het reisgezelschap krijgen geen vergoeding

Reisverzekeringen populair

Nederlanders nemen graag het zekere voor het onzekere als ze op reis gaan. 10 van de 16 miljoen Nederlanders beschikt over een reisverzekering, blijkt uit cijfers van de Europeesche, grootste reisverzekeraar van ons land. Kijken we naar het aantal reispolissen dan gaat het om 3,5 miljoen doorlopende verzekeringen plus een miljoen aflopende reisverzekeringen. 7,4 miljoen mensen zijn doorlopend verzekerd, 2,3 miljoen doen dat voor één vakantie. Op iedere polis staan dus meer dan twee mensen. Vorig jaar boekten Nederlanders in totaal 16 miljoen vakanties, waarvan 85 procent wordt gedekt door een reisverzekering.

Annuleringspolis

Naast de reispolis, is ook de annuleringsverzekering populair, zeker voor vakanties buiten eigen land. 57 procent van de naar het buitenland reizende Nederlanders kiest daar volgens NBTC-NIPO voor. De meeste mensen laten de annulering dekken via hun doorlopende reisverzekering.

Ongevallen

Keert in geval van overlijden of blijvende invaliditeit een som geld uit. Ook hier is de vraag of dat nodig is: in Nederland hebben de meeste mensen zo’n polis ook niet, dus waarom wel op vakantie?

Skiën/avontuur

Ski-ongelukken en blessures komen vaak voor, dus verzekeren is verstandig. Met een banaan (of helikopter!) de helling af naar het ziekenhuis is duur. Zeker als je daar een dag of meer moet blijven en dan met een gipsvlucht terug.

Wie gaat duiken, klimmen of raften kan ook beter maar het zekere voor het onzekere nemen en zich bijverzekeren.

Medische kosten

Hoeven vaak niet gedekt te worden. Via uw basisverzekering bent u immers al verzekerd voor acute ziektekosten in de Europese economische ruimte (die is breder dan de EU). Ook de module buitenland van uw zorgverzekering voegt meestal weinig toe, behalve voor landen met hoge medische kosten als de VS, Canada en Zwitserland.

  • Tip: vraag een European Health Insurance Card (EHIC) aan bij uw verzekeraar. Daarmee hoeft u bij medische kosten binnen Europa de declaraties niet voor te schieten. Bij sommige aanbieders (zoals Agis, CZ, Menzis) is de zorgpas tevens EHIC-pas. Bij de meeste andere niet, u kunt dit checken op de site van EHIC of van De Verzekeringssite. Uw verzekeraar moet zo’n pas desgevraagd verlenen, wel kan de aanvraag even duren.

Claims top 10

1. Brillen

2. Foto- en filmcamera’s

3. Koffers & kledij

4. Mobieltjes

5. Sieraden & horloges

6. Mp3-spelers (incl. i-Pods)

7. Tom-Tom

8. Notebooks

9. Fietsen & buggie’s

10. Gehoortoestellen

Bron: De Europeesche, cijfers over 2007

Annulering

Vraag u zich goed af of u zich hiervoor moet verzekeren. Zo’n polis kost doorgaans vijf procent van de reissom. Twintig keer niet annuleren, betekent dus een gratis vakantie. Bovendien krijgt u slechts geld terug wanneer het echt onvoorziene omstandigheden betreft. En wie tijdig annuleert, ontvangt ook zonder verzekering de reissom al deels terug.

  • Tip: wanneer u met gezin of kleine groep vrienden op vakantie gaat, verzeker u dan op één polisblad. Anders geen annulering wanneer een reisgenoot onverhoopt afhaakt.

Automobilistenhulp

Vaak onnodig, want zit al in veel casco-verzekeringen inbegrepen. Ook hebben veel mensen pech al gedekt via hun abonnement bij de ANWB (moet u wel de buitenland-service er bij hebben). Tegenwoordig zijn er zelfs al automerken die dergelijke hulp bij nieuwe modellen aanbieden.

Verdere tips voor op vakantie

'Neem niet te veel cash mee'

Om een nare vakantie-ervaring te voorkomen adviseert Marc Kamminga van de Europeesche vakantiegangers niet te veel dure spullen mee te nemen. Ook is het verstandig belangrijke zaken als medicijnen of bril in de handbagage te stoppen. ‘Zo raak je niet in problemen als je koffer kwijtraakt.’ Neem verder niet te veel cash mee, een creditcard is verstandiger. ‘Die kun je immers meteen laten blokkeren.’ Een tip speciaal voor risicovolle landen is om waardevolle spullen over de groep te verspreiden. Zo raak je bij diefstal niet alles kwijt. Daarnaast kunnen reizigers op www.suityourcase.com allerlei soorten bagagestickers laten uitprinten. ‘Nog steeds gebeurt het zo vaak dat mensen de zoveelste blauwe Samsonite van de bagageband plukken.’

Kamminga’s laatste tip zal uit zijn mond ook niet verbazen. ‘Neem een goede reisverzekering.’

Auteur