Droogteschade niet verzekerd

Getty Images

De schade aan een huis die is veroorzaakt door verzakking van de bodem na een langdurige droogte, is niet verzekerd op de opstalverzekering. Dat blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid.

In de droge zomer van 2018 merkt een huiseigenaar een scheur boven het kozijn van de buitendeur van de berging. De deur gaat ook moeilijk open. Al snel zijn er meer scheuren. Uit een onderzoek blijkt dat de aanbouw is verzakt. Met de regenpijp en de riolering is niet mis, zodat zetting van de ondergrond de meest waarschijnlijke oorzaak van de verzakking is. Bij zetting verzakt de bodem. Dat kan mogelijk een gevolg zijn van daling in de grondwaterstand door langdurige aanhoudende droogte. De verzekeraar weigert de schade te vergoeden, omdat schade door grondverplaatsing niet is gedekt.

Grondverplaatsing

Bij de Geschillencommissie draait het om het begrip 'grondverplaatsing'. Als de bodem onder de berging is verzakt, dan heeft de grond zich daar verplaatst, zo redeneert de Commissie. Dus is er grondverplaatsing en die schade is niet gedekt op de opstalverzekering. De schade van zo'n dertigduizend euro is voor rekening van de eigenaar.

Vergelijk gratis en onafhankelijk bijna alle opstalverzekeringen.

Bron: Kifid

Auteur