Heeft een WA-verzekering nog wel zin?

Gedupeerde moet zelf maar claimen

Getty Images

De afgelopen jaren hebben we tweemaal een schadeclaim ingediend. Beide keren liet de verzekeraar ons weten dat de schade beter geclaimd kon worden door de eigen verzekering van degene die wij gedupeerd hadden. 

Het ging om een raam van de buren en een lamp van vrienden, die ik tijdens het kerstdiner liet vallen. Ik schaam me er gewoon voor dat ik tegen die anderen moet zeggen: claim de schade zelf maar.

Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord en ben er even ingedoken. Volgens Interpolis is de klant vrij om schade op z’n aansprakelijkheidsverzekering te claimen.

[[adsense]]

Maar in sommige gevallen is het voor de benadeelde partij financieel aantrekkelijker om de schade door de eigen verzekeraar te laten vergoeden. De aansprakelijkheidsverzekering vergoedt  de huidige (dag)waarde van het gesneuvelde voorwerp, terwijl een inboedel of woonhuisverzekering regelmatig de nieuwwaarde betaalt, dus dat je de lamp nieuw kunt kopen. Pas  als de gedupeerde geen verzekering heeft, treedt de aansprakelijkheidspolis van de veroorzaker van de schade in werking. In uw geval zijn de gedupeerden dus beter af als ze de schade zelf claimen.

Interpolis is overigens niet de enige verzekeraar die zo te werk gaat. Bij veruit de meeste schadeverzekeringen is het bij schade door anderen financieel aantrekkelijker de eigen verzekering in te schakelen. De WA verzekering blijft natuurlijk wel nodig voor het geval de gedupeerde onvoldoende dekking heeft.

Jaap Roelants is freelance journalist en gespecialiseerd in zaken die u in de portemonnee raken. Hij schrijft onder meer voor Plus Magazine en het Algemeen Dagblad.

[[image file="2012-01/button-twitter_1.png" align="center" ]]

Auteur