Schadevergoeding onafhankelijk van geslacht
Een vrouw die aan een ongeluk blijvend letsel overhoudt, heeft recht op evenveel schadevergoeding als een man, die hetzelfde letsel zou hebben. Dat is de essentie van een uitspraak van het College van de Rechten van de Mens. Het College roept verzekeraars op mannen en vrouwen gelijk te behandelen.
De vrouw in kwestie, die als kind werd aangereden door een motorrijder, heeft door het ongeval blijvend hersenletsel en gedeeltelijke verlamming opgelopen, waardoor zij niet kan werken. Reaal Schadeverzekeringen, bij wie de motorrijder verzekerd is, bood de vrouw een geldbedrag aan om het verlies aan inkomen te compenseren. Bij de berekening van dat bedrag ging Reaal ervan uit dat de vrouw van haar 27ste tot haar 36ste niet zou werken, en daarna 50%. Hierdoor zou de vrouw een veel lager schadebedrag ontvangen dan als het uitgangspunt een volledige baan van 40 uur per week zou zijn. Het College vindt het onwaarschijnlijk dat Reaal bij een man dezelfde uitgangspunten zou hebben gehanteerd. Dat betekent dat de berekening discriminatie is: een verboden onderscheid op grond van geslacht.
Proces
Eerder had de Haagse rechtbank geoordeeld dat het redelijk is te veronderstellen dat de vrouw op haar 26ste kinderen zou krijgen en pas op haar 37ste weer parttime zou gaan werken. De vrouw is tegen dit vonnis van de Haagse rechter in hoger beroep gegaan.