Na de eigen woning is voor veel gezinnen de auto de grootste kostenpost. Het loont dus om goed in kaart te brengen hoe hoog die kosten zijn en wat daar eventueel op valt te bezuinigen.
Er zijn twee soorten kosten: vaste kosten voor het bezit van de auto, en variabele kosten voor het gebruik ervan. Over de variabele kosten kunnen we kort zijn. Ten eerste moet u uitrekenen hoeveel u tankt. Bijvoorbeeld: een auto met benzinemotor waar u per jaar 16.000 kilometer mee rijdt, kost maandelijks ongeveer 175 euro aan brandstof. Ten tweede moet u voldoende geld reserveren voor onderhoud. Het precieze bedrag hangt sterk af van het model auto en uw rijgedrag. Tip: pas de principes van het nieuwe rijden toe om te besparen op brandstof- en onderhoudskosten.
Vaste kosten
Aanschaf van de auto
De meest in het oog springende vaste kostenpost is de aanschafprijs. Voor een nieuwe personenauto uit de middenklasse moet u ongeveer 25.000 euro rekenen. Maar er komt een moment dat u hem weer van de hand doet. Als u zorgvuldig met de auto omgaat, kunt u er “aan het eind van de rit” nog een aardig bedrag voor terugkrijgen. Dat bedrag kunt u van die 25.000 aftrekken. De dagwaarde is na een jaar ongeveer 75% van de nieuwprijs, na vier jaar 50% en na acht jaar 25%. De dagwaarde van een auto berekenen is erg handig. U kunt hiermee namelijk zien wat de dagwaarde is en aan de hand daarvan bepalen welke prijs u voor die auto wilt betalen. Dus als u acht jaar in dezelfde auto rijdt, is dit deel van de vaste kosten 25.000 - 25% van 25.000 = 18.750 euro. Maar ruilt u hem na vier jaar in voor een nieuwe, dan betaalt u twee keer 25.000 euro en krijgt u twee keer de dagwaarde (50% van 25.000 = 12.500) terug. Netto betaalt u dan 25.000 euro. In veel gevallen loont het dus om de aanschaf van een nieuwe auto uit te stellen, ook al wordt de dagwaarde minder.
Autoverzekering
Over dagwaarde gesproken: wat als u toch een keer schade hebt? Overweeg een autoverzekering af te sluiten met zo volledig mogelijke dekking (WA + volledig casco). Bij total loss krijgt u dan altijd nog de dagwaarde vergoed. De kosten van een autoverzekering hangen af van veel factoren, zoals het merk, model en bouwjaar van de auto, maar ook hoelang u al uw rijbewijs hebt en schadevrij hebt gereden. Globaal moet u rekenen op enkele tientjes per maand. Kiest u voor een autoverzekering met beperkte dekking (WA + beperkt casco) dan bent u iets goedkoper uit, maar wordt bijvoorbeeld schade die u zelf hebt veroorzaakt niet vergoed. Het goedkoopst is alleen een WA-verzekering. Deze verzekering is wettelijk verplicht, en dekt alleen de schade die u bij anderen veroorzaakt.
Vergelijk hier je autoverzekering >>
Wegenbelasting
De laatste belangrijke vaste kostenpost is de wegenbelasting. Wegenbelasting wordt ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd. Zelfs als u de auto voor de deur laat staan, moet u wegenbelasting betalen. Hoeveel wegenbelasting u betaalt, hangt onder meer af van het gewicht van de auto en op welke brandstof hij rijdt. Voor de meeste personenauto's is de wegenbelasting ongeveer 100-150 euro per maand. U kunt hier uw wegenbelasting berekenen.
Overige kosten:
• Brandstof
• APK Keuring
• Onderhoudskosten
• Afschrijving van de auto