Als er schade ontstaat door lekkage bij iets wat waterdicht behoort te zijn, dan hoeft de woonverzekering de schade niet te vergoeden. Lekkage via iets waterdichts is uitgesloten van de dekking.
Dat blijkt uit bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid. Een verzekerde heeft schade door lekkage in zijn badkamer. De opstalverzekeraar stuurt een schadeherstelbedrijf om de oorzaak van de schade vast te stellen. Dit bedrijf schakelt een lekdetectiebureau in. Ook de verzekerde zelf neemt een deskundige in de arm. Het lekdetectiebureau ontdekt dat er water is gesijpeld door kit- en tegelvoegen uit de badkamer op de etage erboven. Het bedrijf adviseert al het voegwerk in de badkamer te vernieuwen. De verzekeraar weigert de schade te vergoeden. Schade door vochtdoorlating bij iets wat waterdicht hoort te zijn, is namelijk expliciet uitgesloten. Als voorbeeld noemt de verzekeraar tegelwerk, voegen en kitranden. De verzekerde is het hier niet mee eens. Zijn expert meent dat de kitvoegen in orde zijn, behalve die bij de doucheput. Toch denkt hij niet dat deze voegen de lekkage hebben veroorzaakt.
Betwisten
Bij de Geschillencommissie draait het om de vraag of de verzekeraar terecht een beroep doet op de uitsluiting. Daarvoor moet de verzekeraar overtuigend aantonen dat de kitvoegen de lekkage hebben veroorzaakt. De verzekeraar doet dit met het expertiserapport. De Geschillencommissie vindt het een uitgebreid rapport dat met foto's de problemen aantoont. Aan de mening van de expert van de verzekerde hecht de commissie veel minder belang. Die rapportage is niet meer dan een korte brief met een aantal standpunten zonder onderbouwing. Ook is er geen bewijsmateriaal. De commissie oordeelt daarom dat de lekkage is veroorzaakt doordat water via de kitvoegen is gesijpeld. Kitvoegen behoren waterdicht te zijn en daarom is er geen dekking.
- Kifid