Wie betaalt de waterschade in een appartement?

Draaien wij ervoor op, of de VvE?

lekkend water in een woonkamer
Getty Images

Als eigenaar en bewoner van een appartement hebben wij te maken gehad met hemelwaterschade aan het vloerzeil, door een bewezen gebrek op het dak. Dat is een gemeenschappelijk bezit van de Vereniging van Eigenaren (VvE). De inboedelverzekeraar betaalt slechts de dagwaarde van het dak. De door ons aansprakelijk gestelde VvE stelt dat de inboedelverzekeraar leidend is voor de schadeafwikkeling, en niet het Burgerlijk Wetboek.

Wij moeten volgens het bestuur zelf de rest-schade betalen. Het nieuwe vloerzeil is op basis van gelijkwaardigheid van het vorige vloerzeil vervangen. Hoe kan ik de VvE of het bestuur overtuigen correct te handelen en de schade te vergoeden?

Corine Jansen, jurist Vereniging Eigen Huis

Als er sprake is van een gebrek in een gemeenschappelijk deel, dan is de VvE daar verantwoordelijk voor. De VvE is ook verantwoordelijk als dat gebrek schade bij een van de eige-naren heeft veroorzaakt, in dit geval aan uw vloer. De VvE moet de schade dan dus vergoeden. De dekking die de verzekeraar geeft, staat los van de aansprakelijkheid van de VvE. Dit betekent dat de VvE verantwoordelijk blijft voor het restant van de schade als een deel niet onder de dekking van de verzekering valt. Er kan wel discussie ontstaan over de hoogte van het schadebedrag. Als u flink voordeel heeft door het nieuwe zeil, kan soms een deel voor eigen rekening komen – bijvoorbeeld als het zeil toch al in slechte staat was. 

Maar u mag wel enig voordeel hebben, u heeft immers niet zelf voor de vervanging van het zeil gekozen. U kunt het bestuur van de VvE erop wijzen dat hun aansprakelijkheid losstaat van hetgeen de verzekeraar dekt en – als u geen groot voordeel heeft van de vervanging – van de VvE verlangen dat zij het restant van de schade voor haar rekening neemt.

Auteur