Zes op de tien Nederlanders maken zich zorgen over klimaatrisico's en mogelijke schade aan hun woning. Veel ondervraagden weten niet welke maatregelen ze kunnen nemen om zich te beschermen tegen deze risico's.
Dat blijkt uit een onderzoek van Motivaction in opdracht van verzekeraar a.s.r. De belangrijkste zorgen bij klimaatrisico's zijn stormschade door hevige wind (58 procent) en waterschade door neerslag. De minste zorgen zijn er over bliksemschade en funderingsschade door droogte.
Meer dan de helft van de ondervraagden heeft geen maatregelen getroffen om klimaatrisico's voor de woning te verminderen en is ook niet van plan dit te gaan gaan (57 procent). Bijna een kwart heeft nog geen maatregelen getroffen maar wil dit wel op korte termijn doen (24 procent). Een kleine minderheid (19 procent) heeft al wel actie ondernomen.
Een belangrijke reden om niets te doen is het gebrek aan kennis. Ook vindt men de kosten van maatregelen te hoog. Een andere belemmering is dat ondervraagde de kans op klimaatschade klein achten. Velen hebben nooit te maken gehad met klimaatschade. Hierdoor wordt mogelijk minder urgentie ervaren.
Woonhuisverzekering
Veel mensen weten niet precies wat hun woonhuisverzekering wel of niet dekt bij schade. Zo denkt 41 procent dat zonnepanelen op het dak niet zijn verzekerd, terwijl dit wel het geval is. Tegelijkertijd gaat de helft van de Nederlanders er ten onterechte vanuit dat de woonhuisverzekering schade dekt door overstroming van de zee of grote rivieren. In werkelijkheid is dit niet gedekt.