Een teleurstellende vakantie

brief
Getty Images

Een klacht over een teleurstellende vakantie? Schrijf een goede brief!

Teleurgestelde vakantiegangers kunnen het beste niet direct in de pen klimmen. Maak klachten over bijvoorbeeld een tegenvallende accommodatie altijd eerst bij de lokale vertegenwoordiger van het reisbureau bekend. Dat is meestal de reisleiding.

Als die er niet is of als u daarmee niet verder komt, neem dan contact op met de reisorganisatie. Wellicht kunnen zij het probleem direct uit de wereld helpen, zodat u verder kunt genieten van de vakantie.

Als dat allemaal niet lukt, dien dan binnen een maand na thuiskomst een klacht in. Verzamel ter plaatse zoveel mogelijk bewijzen die uw klacht ondersteunen. Leg datum en tijd nauwkeurig vast en ook foto’s kunnen helpen.

U kunt uw klacht het beste richten aan de organisatie waar u ook voor de reis hebt betaald. Wie bijvoorbeeld een reis boekt inclusief vlucht, verblijf en een huurauto, kan met klachten over vertraging, het verblijf of de wagen, gewoon naar het reisbureau en hoeft niet naar de vliegmaatschappij, het hotel en het verhuurbedrijf. Degene met wie u afrekent, is in principe verantwoordelijk en in eerste instantie aansprakelijk.

Geld terug of korting bij een volgende reis?

Na een klacht bieden reisorganisaties als genoegdoening soms een flinke korting aan bij een eventuele volgende reis. Dat lijkt een aardig gebaar, maar ook die nieuwe vakantie met korting kost u straks geld. U hoeft daarmee dus niet akkoord te gaan en u kunt ook een andere vergoeding (gewoon geld) eisen. Waar u recht op hebt, verschilt van geval tot geval en is dus ook een kwestie van onderhandelen met de reisorganisatie. Vaak helpt het om in uw klachtenbrief duidelijk te maken wat u verwacht door een concreet voorstel te doen en eventueel een bedrag te noemen.

Auteur