Wat is een maagzweer?

Een zweer in de maagwand

Getty Images

Lang werd gedacht dat te veel maagsap en stress de oorzaken waren van een maagzweer. Maar dat is helemaal niet zo. Ze kunnen wel de klachten verergeren, maar niet veroorzaken.

Wat is een maagzweer?

Bij een maagzweer zit er een soort wond in het slijmvlies van de maag. Soms zit de zweer in de maag zelf. In de meeste gevallen iets voorbij de uitgang van de maag, aan het begin van de twaalfvingerige darm.

Hoe ontstaat een maagzweer?

De belangrijkste oorzaak van een zweer in de maag of de twaalfvingerige darm is de Helicobacter pylori bacterie. Een andere oorzaak is het gebruik van aspirine en bepaalde ontstekingsremmende pijnstillers. Voorbeelden van ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID's) zijn diclofenac, ibuprofen en naproxen.

In de meeste gevallen is echter de Helicobacter pylori bacterie de veroorzaker van het krijgen van een maagzweer. Deze bacterie is één van de weinige bacteriën die maagzuur kan overleven. Vaak worden mensen op jonge leeftijd al besmet met de Helicobacter pylori bacterie. Wanneer deze bacterie in de maag zit en niet wordt bestreden, dan kan hij levenslang aanwezig blijven. Ongeveer één op de vijf mensen die besmet zijn met de bacterie krijgt uiteindelijk een maagzweer.

Klachten en symptomen van een maagzweer

Een maagzweer geeft pijn of een naar gevoel in de bovenbuik. De pijn is in veel gevallen 's nachts erger en vermindert na het eten. Andere symptomen zijn:

Maagbloeding

Wanneer een maagzweer groter wordt, kan deze in sommige gevallen een maagbloeding veroorzaken. Meestal is dat te herkennen aan een zwarte, teerachtige ontlasting of aan het overgeven van bloed.

Maagperforatie

Heel soms kan de zweer doorbreken naar de buikholte. Er ontstaat dan een gaatje in de maagwand. Dit heet een maagperforatie. Er komt dan maagzuur in de buikholte. Dit geeft heftige buikklachten. In dit geval moet je meteen naar een ziekenhuis.

Diagnose van een maagzweer

Een maagzweer kan worden aangetoond met een gastroscopie, oftewel een kijkonderzoek van de maag. Dit gebeurt met behulp van een endoscoop. Een endoscoop is een dun slangetje waarop een camera en een lampje zijn bevestigd. De arts brengt dit slangetje via de mond en slokdarm in de maag. Zo kan de binnenkant van de maag goed bekeken worden. Ook kan er een klein hapje weefsel (biopt) worden weggenomen. Deze biopten worden in het laboratorium onderzocht op de aanwezigheid van de Helicobacter pylori bacterie.

Behandeling van een maagzweer

Wanneer de Helicobacter pylorie bacterie is vastgesteld, is de maagzweer te behandelen met twee verschillende antibiotica (claritromycine en meestal amoxicilline) en een maagzuurremmer. De antibiotica zorgen ervoor dat de bacterie verdwijnt en de maagzuurremmer bevordert de genezing van de maagzweer. Na deze behandeling is bij circa 90 procent van de gevallen de maagzweer verdwenen.

In het geval dat de maagzweer een andere oorzaak heeft dan de Helicobacter pylori worden alleen maagzuurremmers voorgeschreven. Door maagzuurremmers wordt het maagsap minder zuur en kan het gat in het slijmvlies herstellen.

Tips

Heb je last van een maagzweer? Leef zo gezond mogelijk. Stop met roken en zorg voor voldoende rust en ontspanning. Spanning en stress verergeren de klachten. Beweeg voldoende en eet gezond op regelmatige tijden.
 

Bron 
  • Nederlands Huisartsen Genootschap
  • Maag Lever Darm Stichting