Wat is het verschil tussen maagzuurremmers en maagzuurbinders?
Wat ligt er in jouw medicijnkastje: een doosje maagzuurremmers of maagzuurbinders? En wat is het verschil tussen die twee geneesmiddelen eigenlijk? En als we het over maagzuurremmers hebben, welke varianten zijn er?
Maagzuurremmers zijn een populair geneesmiddel. Zelfs het zwaarste type maagzuurremmer gaat grif over de toonbank: in Nederland slikt zo’n twee miljoen mensen regelmatig middelen tegen brandend maagzuur. Maar is dat wel per se nodig?
Maagzuurbinders
In de volksmond worden maagzuurremmers en maagzuurbinders vaak op een hoop gegooid, maar er is wel degelijk verschil tussen beide geneesmiddelen. De actieve stof in een maagzuurbinder bindt en neutraliseert het zuur in de maag, waardoor het brandende gevoel afneemt. Maagzuurbinders werken alléén in de maag en hebben een snelle werking die enkele uren aanhoudt. Maagzuurbinders zijn te koop bij apotheek en drogist.
Maagzuurremmers
Maagzuurremmers remmen het zuurgehalte in de maag. De actieve stof komt zowel in de maag als in de bloedbaan terecht. Er zijn twee varianten: H2-blokkers (ook wel H2-antagonisten) en protonpompremmers.
H2-blokkers
H2-blokkers of H2-antagonisten worden gebruikt bij maagzuur, maagzweren, darmzweren en om de maag te beschermen tegen medicijnen die de maagwand aantasten. De werking begint na ongeveer een half uur en na enkele dagen gebruik komt het genezingsproces van de beschadigingen in de maag op gang. Het risico op wisselwerking met andere geneesmiddelen is gering tot aanzienlijk - vraag hier altijd naar bij je apotheker. In principe heb je voor deze geneesmiddelen een recept nodig. Sommige merken zijn in een lagere dosering ook te koop bij apotheek en drogist.
Protonpompremmers
Protonpompremmers zijn de zwaarste variant maagzuurremmers. Ook deze geneesmiddelen worden gebruikt bij maagzuur, maagzweren, darmzweren en om de maag te beschermen tegen medicijnen die de maagwand aantasten. De werking begint na één tot twee uur en na enkele dagen gebruik komt het genezingsproces van de beschadigingen in de maag op gang. De wisselwerking met andere geneesmiddelen is aanzienlijk - vraag hier altijd naar bij je apotheker. In principe heb je voor deze geneesmiddelen een recept nodig. Sommige merken zijn in een lagere dosering ook te koop bij apotheek en drogist.
Onderzoek naar bijwerkingen protonpompremmers
Uit een groot wetenschappelijk onderzoek bleek dat veelvuldig gebruik van protonpompremmers de samenstelling van de darmflora behoorlijk kan veranderen. Onderzoeksleider prof. dr. Rinse Weersma waarschuwde dan ook voor dit type medicijn: ‘Als je een goede reden hebt om dit middel te gebruiken, bijvoorbeeld vanwege een maagzweer of chronische klachten, dan moet je die bijwerkingen voor lief nemen. Maar als je het medicijn zonder urgente reden gebruikt dan zijn de bijwerkingen van belang.’ Bijwerkingen van protonpompremmers zijn onder meer darminfecties, nierfalen en osteoporose (botontkalking).
Wisselwerking met andere medicijnen
Los van het feit dat maagzuurremmers ernstige bijwerkingen kunnen hebben, is ook het risico op wisselwerking met andere geneesmiddelen groot. Het is daarom verstandig om maagzuurremmers niet bij de drogist, maar bij de apotheek te halen. De apotheker ziet namelijk met één druk op de knop welke overige medicijnen je slikt en of er kans is op wisselwerking.
Stop zodra het kan
Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) waarschuwt niet te lang door te gaan met het gebruik van maagzuurremmers - tenzij het echt niet anders kan. Het is belangrijk om de inname niet in één keer te stoppen, maar langzaam af te bouwen. Dat heeft te maken met het zogeheten rebound-effect: als je stopt met maagzuurremmers, komt het maagzuur terug. Omdat je maag dat zuur niet meer is gewend, kun je een paar dagen last hebben van maagklachten. Volgens het NHG moet je twee tot vier weken stoppen voor je werkelijk iets kunt zeggen over het effect. Mochten de klachten toch terugkeren, is het advies voor een maagzuurbinder te kiezen.
Vaak maagzuur?
In veel gevallen is een aanpassing van de leefstijl al voldoende om af te rekenen met regelmatig terugkerend brandend maagzuur. Eet niet te zwaar en niet te vet en ga direct na het eten niet liggen - wanneer je ligt stroomt namelijk de maaginhoud makkelijker terug in de slokdarm. Voorkom obstipatie door gezond en vezelrijk te eten en probeer af te vallen als je last hebt van overgewicht. Drink ook niet te veel alcohol, vermijd zurige vruchtendrankjes en - mocht je dat nog niet hebben gedaan - stop met roken. Zorg er verder voor dat je dagelijks minstens een half uur lekker in beweging bent.
- Voedingscentrum
- UMCG
- Apotheek.nl