Geen champagne, wel bubbels

Getty Images

Om het nieuwe jaar in te luiden drinken we traditiegetrouw een glas champagne. Maar wat als u eens wat anders wilt proberen? Er zijn een aantal alternatieven.

Eerst even over dé echte champagne. Er zijn veel flessen in omloop die ten onrechte de naam champagne dragen. Alleen mousserende wijn die in de Champagne geproduceerd is volgens de méthode traditionelle – een tweede gisting op fles waarbij de karakteristieke bubbels ontstaan – mag officieel de naam champagne dragen.

Champagne wordt veelal gemaakt van een combinatie van witte en blauwe druiven, waarvan de Chardonnay, Pinot noir en Pinot meunier de meest gebruikte zijn. De andere toegestane druivenrassen – er zijn er in totaal zeven – zijn Arbane, Pinot blanc, Petit gris en Petit meslier.

Mousserende wijn

Mousserende wijn is in de basis altijd een stille wijn; de bubbels ontstaan pas tijdens de tweede vergisting. Dit kan op de fles plaatsvinden – zoals bij echte champagne – maar ook op de tank. Dit laatste is minder arbeidsintensief dan de traditionele methode en mede daarom zijn veel alternatieven voor champagne vaak goedkoper. Toch kunnen ook deze wijnen extreem goede kwaliteit behalen.

Cava

Een van de bekendste alternatieven voor het wereldberoemde Franse exportproduct is de Spaanse cava, die in de meeste gevallen in de omgeving van Barcelona wordt geproduceerd. Cava – met name de betere variant – is geen goedkoop aftreksel van champagne. Ook cava heeft een flesrijping, hoewel deze over het algemeen wel wat korter is dan bij champagne. Door het gebruik van traditionele Spaanse druivenrassen heeft een cava een eigen kenmerkende smaak.

Crémant

Veel nepchampagnes horen eigenlijk de benaming crémant te hebben. Dit is een op de fles vergiste mousserende wijn die in heel Frankrijk geproduceerd kan zijn. De meeste komen echter uit de Loirestreek en worden gemaakt van het druivenras Chenin blanc. Ze hebben vaak minder lang op de fles gerijpt dan champagnes en zijn daardoor fruitiger en hebben een redelijk hoge zuurgraad.

Prosecco

De Italiaanse prosecco is waarschijnlijk de bekendste mousserende wijn na champagne. In tegenstelling tot de Spaanse cava is prosecco vaak op de tank gerijpt. In combinatie met het gebruik van de Italiaanse druivensoort Glera zorgt dit voor een smaak die nog veel meer afwijkt van champagne dan zijn Spaanse tegenhanger. Prosecco’s hebben vaak een bloesem- en appelaroma en een licht restzoetje. Er zitten veel verschillen in het aantal bubbels, variërend van weinig (Frizzante) tot ongeveer evenveel als champagne (Spumante).

Sekt

Duitsers drinken wereldwijd de grootste hoeveelheid mousserende wijn per jaar en meestal gaat het dan om de in eigen land geproduceerde variant, de sekt. Let bij sekt goed op de prijs: er zijn kwalitatief zeer goede, op de fles gerijpte varianten te krijgen, maar in veel gevallen zijn het goedkope wijnen van mindere kwaliteit. De smaak varieert van zeer zoet tot heel droog.

New World Sparkling

Niet alle mousserende wijnen komen uit Europa; ook in Australië, Californië, Nieuw-Zeeland, Australië en Zuid-Afrika (Vonkelwijn) worden wijnen van hoge kwaliteit gemaakt. Deze worden vaak New World Sparkling genoemd. De beste varianten worden volgens de méthode traditionelle gemaakt met het sap van de drie grote champagnedruiven: Chardonnay, Pinot noir en Pinot meunier.

Bron: Wijnspijs

Auteur