Het najaar brengt warmte in de keuken: volle, rijke, aardse smaken. Met wat wijn in het eten wordt alles nóg lekkerder. Wij hebben voor u een aantal heerlijke gerechten met wijn op een rij gezet
Drie-in-de-pan met rodewijnsaus
Nagerecht voor 4 personen.
Bereidingstijd 40 minuten
+ 20 minuten afkoelen.
Ingrediënten
- 2 stevige appels (Jonagold)
- 2½ deciliter rode wijn (bijvoorbeeld rioja)
- 2 eetlepels cognac
- 1 stukje sinaasappelschil
- 1 kaneelstokje
- 75 gram suiker
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- 1½ deciliter melk
- 1 ei
- 1½ theelepel kaneelpoeder
- 20 gram gesmolten boter
- 1 mespuntje zout
Bereiding
Doe in een kleine pan de geschilde hele appels, de wijn, de cognac, de sinaasappelschil, het kaneelstokje, de suiker en 1½ dl water, en laat dit 20 minuten op een laag vuur koken. Keer de appels elke 5 minuten om zodat ze gelijkmatig kleuren. Laat ze 20 minuten afkoelen en keer ze halverwege de afkoeltijd. Neem de appels uit de wijnsaus, snij ze in partjes en verwijder de klokhuizen. Kook de saus tot op de helft in. Klop intussen een dik vloeibaar beslag van het bakmeel, de melk, het ei, het kaneelpoeder, de gesmolten boter en het zout. Is het te dik, roer er dan nog wat koud water door. Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag en schep er met een juslepel 3 lepels beslag in, zodat drie kleine pannenkoekjes ontstaan. Bak ze aan beide kanten lichtbruin en hou ze warm. Bak van de rest van het beslag nog eens drie porties van elk drie pannenkoekjes. Verdeel de pannenkoekjes over vier borden. Serveer ze met de appels en lepel de wijnsaus erover. Extra lekker met een bolletje vanilleroomijs. Per portie 350 calorieën.
Stoofperen-sorbetijs met rode wijn
Voor dit nagerecht voor 4 tot 6 personen pureer je 400 gram rode stoofperen in een keukenmachine. Wrijf ze daarna door een zeef. Breng 150 milliliter wijn met 1½ eetlepel citroensap en 150 gram suiker aan de kook en laat 3 minuten doorkoken. Voeg de perenpuree toe en roer goed om. Doe het mengsel in een diepvriesdoos, laat het afkoelen en zet het 5 uur in de diepvries. Roer tussentijds viermaal om met een vork, of draai er in een ijsmachine een mooi sorbetijs van.
Kaasfondue met witte wijn en appel
Hoofdgerecht voor 4 personen.
Bereidingstijd 25 minuten.
Ingrediënten
- 4 appels met rode schil
- 1 teen knoflook
- 4 deciliter droge witte wijn
- 300 gram Hollandse gatenkaas (versgeraspt)
- 300 gram belegen boerenkaas (versgeraspt)
- 3 eelepels maizena
- 1 volkoren stokbrood
- Versgemalen peper
Was de appels, verwijder de klokhuizen en snij ze in partjes. Wrijf de binnenzijde van een kaasfonduepan in met de gehalveerde teen knoflook. Doe de wijn in de pan en verwarm deze op een laag vuur. Roer geleidelijk beide kaassoorten erdoor en verwarm al roerend tot de kaas gesmolten is. Roer de maizena los met een scheutje water en bind hiermee de fondue. Breng de fondue op smaak met versgemalen peper en zet de pan op een rechaud. Geef er de appelpartjes en het stokbrood bij om te dippen. Per portie 775 calorieën.
Pittige Italiaanse mosselen & witte wijn
Voor een hoofdgerecht voor 4 personen fruit je 1 gesnipperde ui in 3 eetlepels olijfolie goudgeel en glazig. Voeg 2 gesnipperde teentjes knoflook, ½ in ringetjes gesneden rood pepertje, 2 fijngehakte bleekselderijstengels en 3 fijngehakte worteltjes toe en bak 5 minuten mee. Voeg 2½ deciliter droge witte wijn, 70 gram tomatenpuree, 1½ eetlepel gedroogde oregano en peper naar smaak toe. Verdeel dit samen met 2 kilogram schoongemaakte mosselen over 2 pannen. Deksel erop en kook tot de schelpen openstaan. Schep ze eenmaal om. Lekker met ciabattabrood.
Paddenstoelenrisotto met witte wijn
Hoofdgerecht voor 4 personen.
Bereidingstijd 35 minuten.
Ingrediënten
- 1 grote ui
- 1 teen knoflook
- 40 gram boter
- 450 gram gemengde paddenstoelen
- 300 gram risottorijst
- 1½ deciliter witte wijn
- 1 liter hete tuinkruidenbouillon
- 40 gram versgeraspte Parmezaanse kaas
- versgemalen peper
- 1½ eetlepel gesneden bieslook en/of peterselie
- extra nodig: ruime, ovenvaste pan
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snipper de ui en de knoflook. Verwarm 30 gram van de boter in de pan en fruit de snippers in 5 minuten goudgeel en glazig. Snij de paddenstoelen in grove stukken, voeg ze toe en bak ze al omscheppend 3 minuten op een hoog vuur. Neem de helft van het mengsel uit de pan en hou dit apart. Doe de rijst in de pan en bak de korrels al omscheppend tot ze glazig zien. Voeg de wijn toe, breng aan de kook en roer totdat de rijstkorrels de wijn hebben opgenomen. Voeg de bouillon toe en breng al roerend aan de kook. Zet de pan met het deksel erop in de oven en laat de risotto in 15 tot 20 minuten beetgaar worden (controleer na 15 minuten). Haal de pan uit de oven en schep het apart gehouden paddenstoelenmengsel, de rest van de boter, de kaas en wat peper erdoor. Laat de risotto even staan met het deksel op de pan. Verdeel de risotto over de borden en garneer met de verse kruiden. Lekker met een gemengde salade. Per portie 450 calorieën.
Snelle coq au vin
Hoofdgerecht voor 4 personen.
Bereidingstijd 60 minuten.
Ingrediënten
- 10 rauwe zilveruitjes (of 2 gesnipperde uien)
- 1 teen knoflook
- 2½ eetlepels olijfolie
- Versgemalen peper, zout
- 4 biologische kippenbouten
- 50 milliliter cognac
- 50 gram biologische magere spekreepjes
- 2½ deciliter rode wijn (bijvoorbeeld syrah)
- 3 takjes verse kruiden (tijm, rozemarijn en oregano)
- 1 kippenbouillontablet
- 250 gram kleine champignons
- 15 gram boter
- 1 eetlepel tarwebloem
Pel de zilveruitjes en de knoflook en snipper de knoflook. Verhit in een braadpan de olie en bak de met peper en zout bestrooide kip rondom bruin. Voeg de cognac toe en flambeer de kip (nooit onder de afzuigkap!). Bak de spekreepjes met de ui en de knoflook 3 minuten mee. Voeg de wijn, de verse kruiden, het bouillontablet en 1 deciliter heet water toe. Stoof de kip in een gesloten pan in 40 minuten gaar. Maak de champignons schoon en voeg ze na 25 minuten toe. Prak de boter en de bloem door elkaar (beurre manié). Neem de gare kippenbouten uit de pan en hou ze warm. Kook de saus op een hoog vuur iets in. Roer de beurre manié door de saus, leg de kip terug in de pan en kook circa 2 minuten zachtjes door. Lekker met gekookte aardappelen en pastinaken. Per portie 550 calorieën.
Wat drinken we bij die wijn?
Wie lekker wil eten én drinken, onthoudt één ding: wijn die niet goed genoeg is om te drinken, is ook niet goed genoeg om mee te koken. Zo eenvoudig is het. Neem daarom bij die risotto met paddenstoeltjes een mooie, sappige, wat aardse bianco om door de rijst te laten absorberen: Calatrasi Terrale Catarratto 2014 uit Sicilië. En schenk dan, eenmaal aan tafel, voor uzelf ook een glas van deze wijn in, dan wordt het dubbel genieten. De kaasfondue sputtert niet tegen als u hem laat vergezellen door Eugène Meyers Pinot Blanc 2013 uit de Elzas. Die is niet alleen zacht, rond en appelig, maar nog biologisch ook.
Bij scheldieren de Moncaro 2014 Verdicchio dei Castelli di Jesi
Bij de mosselen blijven we vanzelfsprekend in Italiaanse sferen. De schelpdieren staan geheel en al open voor Moncaro 2014 Verdicchio dei Castelli di Jesi. En kip is helemaal een groot wijnliefhebber, zeker als het een coq au vin is. De syrah uit het recept kan heel goed, maar een echte klassieker wordt dit gerecht met rood van Pinot Noir. Supermarkt Marqt (met winkels in Amsterdam, Den Haag, Haarlem en Rotterdam) heeft een heel smakelijke uit het Franse zuiden: Aimery 2013. Die voelt zich er echt kiplekker bij. En u dus ook.
- Plus Magazine