Vergeet de medische verklaring niet
Sommige medicijnen vallen onder de Opiumwet en zijn daardoor streng verboden in het buitenland. Dit geldt bijvoorbeeld voor bepaalde slaapmiddelen en pijnstillers. Regel op tijd een medische verklaring, zodat je geen problemen krijgt bij de douane.
De Opiumwet bevat een lijst van soft- en harddrugs die je niet in je bezit mag hebben. Ook in veel medicijnen zitten stoffen die onder de Opiumwet vallen, zoals in sterke pijnstillers, rustgevende middelen, ADHD-medicatie en medicinale cannabis. Medisch gebruik is toegestaan, maar als je zulke medicijnen mee wilt nemen naar het buitenland, heb je een officiële verklaring van je arts nodig dat je ze op doktersvoorschrift gebruikt. Met zo’n verklaring toon je aan dat je de medicatie voor eigen gebruik meeneemt.
De meest voorkomende opiumwetmiddelen zijn:
Stofnaam | Merknaam |
Methylfenidaat | Ritalin, Concerta, Medikinet |
Morfine | Kapanol, Oramorph |
Oxycodon | Oxycontin, Oxynorm |
Methadon | Symoron, Pindadone |
Temazepam | Normisom |
Oxazepam | Seresta |
Twijfel je, vraag dan bij de huisarts of apotheek na of de medicijnen die jij of je kinderen gebruiken onder de Opiumwet vallen.
Medische verklaringen
Ga je op reis en wil je medicijnen meenemen die onder de Opiumwet vallen? Dan heb je een officiële verklaring nodig van je arts die vervolgens gelegaliseerd wordt door het CAK, de instantie die verantwoordelijk is voor opiumontheffingen.
Er zijn twee verschillende verklaringen: een Schengenverklaring voor reizen binnen het Schengengebied en een Engelstalige verklaring voor reizen buiten het Schengengebied. Als je de verklaring via het formulier 'Schengenverklaring opsturen' opstuurt, ontvang je binnen 5 werkdagen per mail reactie. Als je de verklaring per post stuurt, dan ontvang je de goedgekeurde verklaring binnen 2 weken per post. Houd bij de Engelstalige verklaring rekening met een verwerkingstijd van twee weken.
Schengenlanden
Tot het Schengengebied behoren België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, IJsland, Zweden en Zwitserland. Ga je naar een van deze landen en neem je medicatie mee die onder de Opiumwet valt, dan heb je een Schengenverklaring nodig.
Download het formulier en vul het volledig in, vergeet de stempel en handtekening van je arts niet. Stuur het formulier per post of digitaal naar het CAK. Met één Schengenverklaring mag je één medicijn meenemen en maximaal vier landen bezoeken. Houd rekening met een verwerkingstijd van vijf werkdagen als je de verklaring digitaal verstuurt. Via de post hou dan rekening met een verwerkingstijd van twee weken. De verklaring is dertig dagen geldig. Duurt je reis langer dan moet je meerdere verklaringen aanvragen.
Overige landen
Ga je naar een land dat niet tot het Schengengebied behoort? Dan heb je een medische verklaring nodig van je arts. Deze moet in het Engels en in briefvorm opgesteld zijn. Je vindt op het CAK ook meer over het soort formulier waarin je arts de benodigde gegevens kan invullen. Een Engelstalige medische verklaring is één jaar geldig als je medicatie en dosis hetzelfde blijven. Verandert je medicatie of de dosering, dan heb je een nieuwe verklaring nodig.
Afhankelijk van het land waar je naartoe reist, moet je verklaring in sommige gevallen nog gelegaliseerd worden door de ambassade en het Ministerie van Buitenlandse zaken. Voor bepaalde landen zijn aanvullende documenten nodig of is de procedure anders. Je kunt op de website per land opzoeken welke stappen je precies moet doorlopen.
Andere medicijnen meenemen
Medicijnen die niet onder de Opiumwet vallen, mag je gewoon meenemen op reis. Neem ze mee in de originele verpakkingen waar de sticker van de apotheek met je naam en de dosering nog op zit.
Het is handig om bij je huisarts of apotheek een medicijnenpaspoort (ook wel geneesmiddelenpaspoort genoemd) aan te vragen. Hierin staat welke medicijnen je gebruikt en wat de internationaal gebruikte stofnamen zijn. Mocht je medicatie kwijtraken, dan kan een arts je de juiste vervanging voorschrijven. Zo’n medicijnenpaspoort is handig, maar geen officieel reisdocument. Het is niet voldoende om medicijnen die onder de Opiumwet vallen mee te mogen nemen, daarvoor is een officiële verklaring nodig.
Bewaar medicijnen in je handbagage als je met het vliegtuig reist, want in het ruim kan het erg koud worden en kunnen medicijnen onbruikbaar raken. Bovendien heb je ze dan altijd bij de hand, ook als je koffer zoek raakt.
- KNMP
- Rijksoverheid
- Het CAK