Kraanwater in het buitenland: zo word je er niet ziek van

Getty Images

Iedereen die wel eens in het buitenland komt, zal het beeld herkennen: het boodschappenkarretje dat voor minstens de helft in beslag wordt genomen door flessen bronwater. Toch is niet zo dat het kraanwater over de grens per definitie buikloop en andere ellende veroorzaakt. We zochten uit hoe het zit en waar je op moet letten.

Reis je naar het buitenland, dan is het raadzaam van tevoren of ter plaatse even te checken of het kraanwater drinkbaar is. Is dat niet het geval, gebruik dan ook voor bijvoorbeeld tandenpoetsen of contactlenzen schoonmaken liever flessenwater of gekookt water. Pas in deze gebieden ook op voor ijsblokjes, fruit, rauwe groente en salades. IJsklontjes worden meestal gemaakt van kraanwater en groenten en fruit worden vaak met kraanwater gewassen. Kook je zelf, doe dat dan met flessenwater of in van tevoren goed gekookt kraanwater. En koop je bij een straatverkoper een fles water, controleer dan wel de verzegeling van de dop. Het komt namelijk voor dat straatverkopers lege waterflessen vullen met leidingwater en deze dan te koop aanbieden als flessenwater.

Koken, filteren en zuiveringstabletten

Ben je ergens waar je het kraanwater niet kunt drinken en is er ook geen flessenwater voorhanden, dan moet je kraanwater koken. Zorg er dan wel voor dat je het water drie minuten goed doorkookt, zodat alle mogelijke bacteriën, parasieten en virussen echt dood zijn. Een andere mogelijkheid om water te zuiveren is het gebruik van zuiveringstabletten of een geavanceerd waterfilter – ga hiervoor naar de betere buitensportwinkel en laat je goed adviseren. Zuiveringstabletten zijn overigens ook te koop bij de apotheek. Ga je zuiveringstabletten gebruiken, let er dan wel op dat Cryptosporidium (een parasiet die diarree kan veroorzaken) en andere Coccidiosis-parasieten (bijvoorbeeld Cyclospora en Toxoplasma) waarschijnlijk niet worden gedood door zuiveringstabletten. Verder zijn zuiveringstabletten met jodium niet geschikt voor zwangere vrouwen en mensen met schildklierproblemen of een overgevoeligheid voor jodium.

Helderheid zegt niets

Dat je in het ene land wel kraanwater kunt drinken en in het andere niet, heeft verschillende redenen. Zo kampen sommige landen met een slecht onderhouden leidingnetwerk waardoor bacteriën en andere ziekteveroorzakers meer kans hebben. Een andere reden kan de waterdruk zijn: als die te laag is, valt het water stil en dat biedt bacteriën, parasieten en virussen ook weer kans om te groeien.

En hoe zit het met het water uit dat kristalheldere beekje, dat is dan toch wel drinkbaar? Nee dus! Hoe schoon en helder water er ook uit kan zien, dat zegt helemaal niets over de zuiverheid ervan. Het is maar al te goed mogelijk dat er stroomopwaarts een riool rechtstreeks op dat kristalheldere beekje wordt geloosd. Drink dus nooit natuurlijk water, tenzij je het minimaal drie minuten goed hebt doorgekookt.

Auteur 
Bron 
  • Vitens