Kies uw internetbrowser: de verschillen

Getty Images

Een flink aantal jaren leek het alsof er maar een internetbrowser bestond: Internet Explorer. Tegenwoordig zijn er meerdere bekende browsers waar u uit kunt kiezen. In dit artikel een kort overzicht van de voor- en nadelen per browser.

Browsers

Een internetbrowser - of korter: browser - gebruikt u om op internet websites te bekijken. Hoewel daar niets van te merken is aan de buitenkant, zijn websites opgebouwd uit codetekst die vertelt hoe de website eruit moet zien. Deze code - zoals HTML en PHP - geeft bijvoorbeeld aan waar teksten en foto’s op een pagina moeten staan en welke opmaak er moet worden getoond. Browsers zetten deze code om in beeld en geluid, zodat bezoekers direct de informatie op een website tot zich kunnen nemen.

Naast het bekende standaard Windows-programma Microsoft Edge zijn er een aantal andere populaire browsers die u gratis mag gebruiken. Bekende namen zijn: Mozilla Firefox, Google Chrome en Safari. Een aantal van deze browsers zijn vooral populair geworden doordat ze standaard al geïnstalleerd waren op computers, tabletten en smartphones. Google Chrome op Android apparaten en Safari op Apple computers.

In de loop der tijd zijn browsers steeds meer op elkaar gaan lijken. Waar vroeger nog veel toeters en bellen van de software in beeld waren, ligt nu vooral de nadruk op minimalisme. Zoveel mogelijk gericht op snel websites laden, zodat de wachttijden steeds korter worden. Er zijn nog wel allerlei extra opties, maar die zijn vaak in eerste instantie verborgen voor het oog.

Google Chrome

Google Chrome is de gratis browser uit de stal van zoekmachinegigant Google. Opvallend aan deze software is dat hij geschikt is voor alle populaire besturingssystemen: Windows, Linux en Apple. En daarnaast ook alle mobiele versies daarvan.

Net als de zoekmachine van Google, staat Chrome vanaf de introductie al bekend als een minimalistische browser. Dat wil zeggen: weinig menu’s en knoppen direct in beeld. Dit om de browser zo snel en efficiënt mogelijk te maken en niet af te leiden van het surfen op websites. Een van de opvallende aspecten van Chrome is dat hij ook direct als zoekmachine fungeert. U kunt naast een webadres ook een zoekterm in het adresvak typen, waarbij u dan een overzicht krijgt van gevonden websites.
In tegenstelling tot de andere genoemde browsers, zijn mogelijkheden tot het blokkeren van reclame, waar Google het als bedrijf onder andere van moet hebben, beperkt.

Mozilla Firefox

Mozilla Firefox was lange tijd het belangrijkste alternatief voor Internet Explorer. Deze browser won snel aan populariteit door het gebruiksgemak, de snelheid en het eenvoudige uitbreiden met allerlei plug-ins (kleine programma’s die extra functies geven). Zo bevat Firefox al lange tijd tabbladen en een automatische pop-upblokkering: een functie die ongevraagd openende venstertjes met reclameboodschappen tegenhoudt.

Firefox is een zogenaamd open source-project. Dat wil zeggen dat de browser niet door een bedrijf maar door gebruikers -waaronder technici en wetenschappers- steeds verder wordt ontwikkeld naar de wensen van consumenten. Open source is vaak niet aan een bepaald besturingssysteem gebonden. Dat geldt ook voor Firefox: het is bruikbaar in Windows, Linux en OS X van Apple. De mobiele toepassingen zijn beperkt tot Android.

Safari

Safari is de internetbrowser van Apple. Hij is een tijdje ook beschikbaar geweest voor Windows, maar dat is nu niet meer het geval. Safari is standaard geïnstalleerd op OS X (het besturingssysteem van Apple pc’s) en iOS (het systeem voor mobiele Apple apparaten) en wordt dan ook automatisch veel gebruikt door Apple-consumenten. Net als de niet-Apple browsers biedt Safari veel mogelijkheden, waaronder het blokkeren van pop-ups en het weergeven van webpagina’s zonder foto’s en andere onderdelen. Omdat Safari een typerend Apple-product is, zijn er veel opties in combinatie met andere Apple programma’s, zoals iPhoto en Mail.

Een keuze maken

Vroeger waren de verschillen tussen browsers erg groot. Dat is tegenwoordig niet meer het geval: ze lijken qua mogelijkheden steeds meer op elkaar. Ook is het lastig te zeggen welke het snelste is bij het surfen. Dat wisselt per test, type website en versie van de browser. Wat betreft veiligheid heeft Internet Explorer de afgelopen jaren nog wel het meest te lijden gehad van belangrijke lekken. IE is daarom inmiddels vervangen door Edge als standaardbrowser van Microsoft.

Uiteindelijk is uw keuze vooral afhankelijk van het besturingssysteem dat u gebruikt en welke browser u persoonlijk het handigste in de omgang vindt. En dat is gewoon een kwestie van gratis uitproberen.

Auteur