Belastingvrij schenken voor een woning

Getty Images

Kent u iemand die wel wat hulp kan gebruiken bij de hypotheek? In 2017 kunt u een hoger bedrag schenken voor de woning. Belastingvrij!

De hypotheeknormen worden elk jaar strenger, waardoor meer eigen geld nodig is om een hypotheek af te sluiten. Met name starters aan het begin van hun carrière lopen hier tegenaan.

Ook voor de starters van een aantal jaren terug, zijn de hypotheekmogelijkheden soms beperkt. Zij kochten hun woning op de piek van de woningmarkt (rond 2018) en kampen mogelijk met onderwaarde.

Een schenking kan een steuntje in de rug zijn om de hypotheek rond te krijgen. In 2017 mag een hoger bedrag belastingvrij geschonken worden voor de woning. De schenkingsvrijstelling is verhoogd tot € 100.000,-. Aan de vrijstelling zijn een aantal voorwaarden verbonden

  • De schenking moet gebruikt worden voor de woning. Dit kan zijn voor aankopen, maar ook aflossen, restschuld of verbetering aan de woning.
  • De begunstigde moet tussen 18 en 40 jaar zijn.
  • De verhoging van de schenkingsvrijstelling is eenmalig, maar mag onder voorwaarden over 3 jaar gespreid worden.
  • Partners worden bij de eenmalige schenkingsvrijstelling als 1 persoon gezien.
  • Een familieband is geen vereiste voor de vrijstelling

Naast dat het fijn is om iemand vooruit te helpen met de hypotheek, kan een schenking voor de gever voordelig zijn. Over het geschonken deel van het vermogen wordt geen belasting meer betaald. Door de lage spaarrente van dit moment rendeert dit vermogen nauwelijks.

In de spaarrente verwachting voor 2017, leest u dat dit nog wel even zo blijft.

Met een leen-schenk-constructie is het zelfs mogelijk om een rendement te halen op de schenking. Dit houdt in het kort het volgende in:

  • Een deel van de koopsom wordt onderhands geleend.
  • Voor dit deel wordt een looptijd rente afgesproken.
  • Een deel van de aflossing van de onderhandse lening wordt terug geschonken.

De jaarlijkse schenking wordt niet meegenomen in de maximale hypotheek, waardoor meer geleend kan worden. De afgesproken rente is onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar en samen met de schenking scheelt dit aanzienlijk in de maandlasten. De gever ontvangt een rendement dat hoger is dan de spaarrente van dit moment.

Deze constructie wordt ook wel de familiehypotheek genoemd, waarbij ouders (of grootouders) helpen bij aankoop van een woning. Hier vindt u een rekenvoorbeeld van de familiehypotheek.