Blijft de hypotheekrente op het huidige lage niveau of gaat deze binnenkort stijgen?
Waarom is de hypotheekrente op dit moment laag?
Economische crisis
De lage hypotheekrente hebben we te danken aan de wereldwijde economische crisis. Geldverstrekkers kopen geld of kapitaal in om dit vervolgens weer uit te lenen. De inkoopprijs van geld wordt bepaald op de geldmarkt (korte looptijd) en kapitaalmarkt (lange looptijd):
-
Geldmarkt: de Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rente bewust laag om de economie te stimuleren en de lage inflatie tegen te gaan. Het doel is dat banken meer gaan uitlenen om zo de economie aan te jagen.
-
Kapitaalmarkt: de lage inflatie en het lage consumenten- en producentenvertrouwen zorgen voor een lage rente op de kapitaalmarkt.
Onder invloed van de lage marktrente is de hypotheekrente, bijvoorbeeld 10 jaar rentevast, gedaald tot het huidige lage niveau. Door nu de hypotheekrente (opnieuw) vast te leggen, bent u de komende jaren verzekerd van lage maandlasten.
Hoe ontwikkelt de marktrente zich?
De economie lijkt wereldwijd aan te trekken. Dit zorgt voor een opwaartse druk op de marktrente. Dit wordt echter teniet gedaan door de lage inflatie in Europa en de crisis in Oekraïne. De ECB heeft daarom besloten haar rentebeleid niet te wijzigen. We verwachten daarom dat de hypotheekrente de komende maanden op het huidige lage niveau blijft.
Invloed rente-opslag
Bovenop de marktrente rekenen geldverstrekkers een opslag, onder andere voor risico, beheer en winst. Deze rente-opslag is in Nederland relatief hoog. Dit heeft een aantal redenen:
-
Nederlanders lenen veel in verhouding tot de woningwaarde (hoger risico).
-
Banken moeten hun buffers versterken (hogere winstmarge).
-
Enkele grote banken mochten lange tijd niet concurreren nadat zij staatsteun ontvingen (weinig concurrentie).
We verwachten dat de rente-opslag de komende maanden op hetzelfde niveau blijft. Op lange termijn wordt de rente-opslag mogelijk lager. De maximale hypotheek wordt stapsgewijs verlaagd en aflossen is nu verplicht voor nieuwe hypotheken. Het risico van banken wordt daarom kleiner. Ook neemt de concurrentie tussen geldverstrekkers mogelijk toe, omdat het concurrentieverbod inmiddels is opgeheven.