Een hypotheek kost veel geld. Het is dan ook verstandig om advies te vragen zodat u een goede keuze kunt maken. Wat kost een gemiddeld hypotheekadvies?
Provisieverbod
Sinds 1 januari 2013 geldt het zogenaamde provisieverbod. Dit verbod houdt in dat verzekeraars en banken voor bepaalde financiële producten geen advies- en bemiddelingskosten (provisie) mogen meerekenen. Het gaat om producten die 'impactvol' zijn, waaronder de levensverzekering en de hypotheek.
Lagere maandlasten
Momenteel worden de kosten voor advies en bemiddeling rondom een hypotheek dus apart berekend. De gedachte is vaak dat het totale kostenplaatje hierdoor is gegroeid. Over het algemeen is dit niet waar. De maandlasten zijn namelijk gedaald.
De berekening
De rekensom van een hypotheekadvies is eenvoudig. Allereerst wordt gekeken naar de tijd die de adviseur nodig heeft om het hypotheekdossier af te ronden. Het aantal uur wordt vervolgens vermenigvuldigd met het uurtarief.
Totale kosten
Het is moeilijk te zeggen wat een hypotheekadvies precies kost. Niet alleen het aantal uur dat een hypotheekadviseur nodig heeft is per geval anders; ook het uurtarief kan flink variëren. Dit leidt tot verschillende totaalbedragen. Een bank adviseert gemiddeld voor 1.000 tot 2.000 euro, terwijl een onafhankelijke adviseur zo'n 2.000 tot 3.000 euro rekent.
Lange termijn
Het is in ieder geval verstandig om altijd te kijken naar de lange termijn. Op de korte termijn een paar honderd euro meer betalen, is geen gek idee als de kosten na een aantal jaren flink dalen. Uiteindelijk pakt dat voordeliger uit. Switchen van hypotheekaanbieder kan op ten duur honderden euro's per maand schelen.
Eerder werd bekend dat de laatste drempel voor geldverstrekkers om rentebemiddeling aan te bieden, is weggenomen.
Bron: Juul Dijkhuis