Komt u in aanmerking voor een lagere hypotheekrente? We hebben de meest voorkomende rentekortingen op een rijtje gezet.
Vuistregel
Met kortingen (en opslagen) proberen geldverstrekkers het gedrag van klanten te sturen of rekenen ze bepaalde kosten door. Vuistregel daarbij is: hoe lager het risico, hoe lager de hypotheekrente.
Risicoklassen
Geldverstrekkers delen een hypotheek in bij een bepaalde risicoklasse. Dit wordt bepaald door de verhouding tussen hypotheeksom en woningwaarde, uitgedrukt in een percentage. Bij een risicoklasse hoger dan 100% wordt een renteopslag gerekend en bij een risicoklasse lager dan 100% krijgt u een rentekorting.
Financiële producten
Sluit u meer financiële producten bij de dezelfde maatschappij, dan komt u in aanmerking voor een rentekorting. Geldverstrekkers kunnen korting verlenen als u naast de hypotheek ook een betaalrekening, spaarrekening of verzekeringen afsluit.
NHG-Hypotheek
De Nationale Hypotheek Garantie biedt niet alleen de huizenbezitter extra zekerheid, ook de bank loopt minder risico bij betalingsproblemen. De meeste banken rekenen daarom een rentekorting bij een NHG-Hypotheek. We zien echter een trend waarin deze rentekorting minder wordt.
Aflosvorm
Ook bij de aflosvorm letten banken op het risico. Voor een hypotheekvorm waarbij niet wordt afgelost, rekenen banken een opslag. Aflossen, bijvoorbeeld met een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek, wordt beloond met een rentekorting.
Rentevastperiode
Een lange rentevastperiode betekent meer zekerheid voor de huizenbezitter bij wijzigende marktomstandigheden. Voor een geldverstrekker is dit tegenovergesteld. Dit betekent dat de variabele hypotheekrente het goedkoopst is en 30 jaar rentevast het duurst.
Veel rentekortingen gelden echter pas vanaf 1 jaar rentevast. Dit maakt de korte rentevast periodes tot 5 jaar rentevast relatief goedkoper dan de variabele rente.
Budget hypotheken
Verschillende geldverstrekkers bieden naast hun standaard hypotheek, een budgethypotheek aan. Bij een budgethypotheek zijn de voorwaarden minder goed en betaalt u een lagere rente. Hierbij moet u denken aan een boete bij verhuizen en een offerterente (rente op de uiteindelijke akte gelijk aan offerte).
Besparen op de hypotheekrente
Voordeel: deze kortingen en opslagen bieden de mogelijkheid om te besparen op de hypotheek. Aflossen of oversluiten kan interessant zijn wanneer u daarmee in aanmerking komt voor een korting of een opslag voorkomt.
Nadeel: tegelijkertijd wordt een zuivere vergelijking van de hypotheekrente moeilijker. Elke geldverstrekker heeft eigen kortingen en opslagen. Ook kan een korting in het begin interessant lijken, maar later negatief uitpakken. Daarbij attenderen niet alle geldverstrekkers hun klanten op een mogelijke lagere hypotheekrente.
Oplossing: Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan u helpen de juiste keuzes te maken. Benieuwd wat in uw situatie de laagste rente is? Vraag vrijblijvend een telefonisch oriëntatiegesprek aan.