Bijleenregeling aangescherpt
Wie een huis verkoopt, houdt daar met een beetje geluk geld aan over. Maar deze 'overwaarde' is een interessante post waar de fiscus de 'bijleenregeling'. op toepast Voor 2010 zijn de regels veranderd.
Ook in 2010 blijft de basisregel van kracht: wie winst boekt bij de verkoop van zijn woning, dient deze te investeren in de nieuwe woning. Het is niet verboden om de overwaarde aan andere dingen uit te geven, maar dan is de hypotheekrente van de nieuwe hypotheek niet volledig fiscaal aftrekbaar. Dat kan behoorlijk schelen in het belastingvoordeel.
De wetgever heeft per 1 januari 2010 de ‘goedkoperwonenregeling’ geschrapt. Die hield in dat mensen die gingen verhuizen naar een goedkoper huis, voor de hypotheekrenteaftrek de hoogte van de oude hypotheek mochten aanhouden – wel gemaximeerd door het voor de aankoop van de nieuwe woning benodigde bedrag. Dat kan nu niet meer: ook wie verhuist naar een huis in een lagere prijsklasse, moet de overwaarde volledig in de nieuwe aankoop steken.
Maar het is niet alleen kommer en kwel sinds 1 januari. Wie na de verkoop van een huis niet direct een ander huis koopt, krijgt een eigenwoningreserve op zijn naam. De houdt je en bij latere aankoop moet de overwaarde nog steeds geïnvesteerd worden in de nieuwe woning. Na een aantal jaren ‘verdampt’ de eigenwoningreserve en geldt die regel niet meer. De eigenwoningreserve geldt niet langer vijf, maar nog drie jaar.
En er is meer goed nieuws voor doorstromers. Zij mochten de kosten voor het aangaan van een nieuwe hypotheek eerst niet fiscaal aftrekbaar meefinancieren, nu mag dat wel. Het verkopen en kopen van een woning heeft dus grote en complexe fiscale gevolgen. Laat u daarom goed informeren voordat u beslist. Schakel desnoods een deskundige in.