Kinderen blijven steeds langer bij hun ouders wonen. In 2012 vloog een jongvolwassene op een gemiddelde leeftijd van 22,8 jaar uit. Acht jaar later was dat opgelopen tot 24 jaar. Bovendien lukt het lang niet elke 24-jarige om dan uit huis te gaan.
Op het Meldpunt Jongeren & Starters van de Woonbond komen er meldingen van die late uitvliegers binnen. De oorzaak is het tekort aan betaalbare kamers en woningen. De Woonbond geeft als voorbeeld Jessica (32 jaar) die bij haar ouders in Amsterdam woont. Door een chronische aandoening kan zij enkel parttime werken, zodat ze voor woonruimte afhankelijk is van sociale huur. Ze staat al twaalf jaar op een wachtlijst, vooralsnog zonder resultaat, zodat zij bij haar ouders blijft.
Kinderen tot 35 jaar die moeite hebben om een betaalbare woning te vinden en daardoor ongewild nog bij hun ouders wonen, kunnen hun situatie en ervaringen melden bij het Meldpunt Jongeren & Starters. De Woonbond wil met deze meldingen aandacht vragen voor de problemen van jonge huurders en woningzoekenden die noodgedwongen bij hun ouders wonen.
Bron: Woonbond