De woningmarkt is oververhit. Niet alleen starters komen moeilijk aan een woning, ook voor vijftigplussers is het lastig om door te stromen. Wie een aankoopmakelaar in de arm neemt, lijkt een streepje voor te hebben op andere kopers. Wat kun je verwachten van een aankoopmakelaar en wat kost het?
Wie al een poos op zoek is naar een woning, herkent het: wachtlijsten voor bezichtigingen, huizen op Funda die direct zijn verkocht en blind (over)bieden. De huizenmarkt wordt krapper en krapper en het is steeds lastiger om ertussen te komen. Met een aankoopmakelaar vergroot je je kansen op een woning, want een makelaar kent de markt, weet wat er eerder is verkocht, wat er te koop staat en wat er misschien in de nabije toekomst nog te koop komt.
Wat doet een aankoopmakelaar voor je?
Een aankoopmakelaar kan aan de hand van een eisenlijst voor jou op zoek gaan naar een woning, maar je kan ook zelf Funda afstruinen en de makelaar alleen meenemen naar een bezichtiging. Kortom: bedenk van tevoren wat je zelf wil doen en wat je uit handen wil geven.
Dit kan een makelaar voor je doen:
- Proactief op zoek gaan naar een passende woning. Het voordeel hiervan is dat aankoopmakelaars ook zicht hebben op woningen die officieel nog niet op de markt staan. Daardoor is het aanbod voor jou groter. Maar als je graag zelf naar woningen zoekt en bezichtigingen inplant, dan kun je hier ook op besparen.
- Meegaan naar bezichtigingen. Een aankoopmakelaar stelt dan als het goed is kritische vragen over bijvoorbeeld de bouwkundige staat van het huis, isolatie en uitgevoerde verbouwingen.
- Onderhandelen. Inmiddels gaan 4 op de 5 huizen boven de vraagprijs weg, dus verwacht niet dat je met een aankoopmakelaar een huis koopt onder de vraagprijs. Toch kan een aankoopmakelaar je helpen bij het onderhandelproces. Tegenwoordig krijg je vaak maar de kans om één keer te bieden. Een aankoopmakelaar adviseert je over dat ene bod en zorgt er als het goed is voor dat je niet te fors (over)biedt.
- Begeleiden bij het aankoopproces. Als je bod is geaccepteerd, heb je een taxatierapport nodig en misschien wil je ook nog een bouwtechnische keuring laten uitvoeren. Een aankoopmakelaar kan daarvoor mensen uit zijn netwerk aandragen. Als je hier zelf al ervaring mee hebt, kun je hier ook op besparen.
Wat kost een aankoopmakelaar?
Het is belangrijk om vooraf duidelijke prijsafspraken te maken. Aankoopmakelaars werken namelijk met verschillende beloningsystemen. Het ene is voordeliger dan het ander. Enkele voorbeelden:
- Een vaste prijs. Bij dit model schommelen de prijzen tussen de 2.000 en 5.000 euro, dus het is verstandig om een aantal aankoopmakelaars bij jou in de buurt met elkaar te vergelijken. Het voordeel hiervan is dat je vooraf weet wat je kwijt bent, maar het nadeel is dat het de prikkel bij een aankoopmakelaar wegneemt om een scherpe prijs voor je te bedingen.
- Een vast percentage van de aankoopsom, bijvoorbeeld één procent. Dit model is niet aan te raden, want de aankoopmakelaar is dan gebaat bij een hogere aankoopprijs.
- Een vast bedrag in combinatie met een prestatiebeloning. Die beloning hangt af van het onderhandelingsresultaat. Bijvoorbeeld vijf procent van het verschil tussen de vraagprijs en de aankoopprijs. De consumentenbond raadt dit model aan. Stel dat je een vast bedrag van 2.000 euro afspreekt en je koopt een huis voor 20.000 euro boven de vraagprijs en daar krijgt de makelaar 5 procent courtage voor, dan wordt de rekensom als volgt: 2.000 + 1.000 = 3.000 euro totaal.
Let op
Het is slim om met de aankoopmakelaar te bespreken wat de kosten zijn als je de opdracht intrekt. Houd er ook rekening mee dat je de kosten van een aankoopmakelaar uit eigen zak betaalt. De kosten zijn fiscaal niet aftrekbaar.
Hoe kies je een aankoopmakelaar?
Voordat je een makelaar kiest, is het handig om naar reviews te kijken op internet. Die vind je bijvoorbeeld via Google Maps. Ook kun je kijken op deze onafhankelijke reviewsite voor makelaars. En als laatste natuurlijk: vraag rond in je eigen omgeving.
Bronnen: Consumentenbond, Nu.nl, AD.nl, Radar Avrotros