Huizen gaan voor gemiddeld 11,5 procent minder van de hand dan de aanvankelijke vraagprijs. Dat komt neer op 34 duizend euro. Hoe langer een huis te koop staat, des te groter het verschil tussen de vraagprijs en wat de koper uiteindelijk betaalt.
Dit blijkt uit onderzoek van Calcasa. Voor woningen die langer dan 2 jaar te koop staan, krijgen kopers gemiddeld 23,2% ‘korting’ op de vraagprijs, waardoor zij 68 duizend euro minder betalen. Omgekeerd: bij een snelle verkoop is de afwijking van de vraagprijs het kleinst. Bij een woning die binnen een halfjaar wordt verkocht, ligt de uiteindelijke verkoopprijs 5,2% onder de vraagprijs. Dat komt voor de koper voordelig uit. Een lagere verkoopprijs betekent dat er een kleinere hypotheek afgesloten moet worden.
Bij vrijstaande woningen is het verschil het grootst. Een vrijstaande woning die langer dan 2 jaar in de verkoop heeft gestaan, levert 37% minder op dan de vraagprijs. Voor deze woningen komt dat neer op gemiddeld 67 duizend euro. Dat is ongeveer twee keer zoveel als 7 jaar geleden.
Trend
Het verschil tussen vraag- en koopprijs is ook door de tijd geanalyseerd. Dan blijkt dat het verschil na een jarenlange toename, sinds enige tijd weer afneemt. In 2007 was het verschil gemiddeld 5% voor rijtjeshuizen en appartementen, zo’n 16 duizend euro. Dat liep tijdens de crisis op de huizenmarkt langzaam maar gestaag op tot 16%. Sinds 2013 wordt het verschil weer langzaam kleiner en is nu op iets meer dan 10% beland.
Op zoek naar een nieuwe koopwoning? Kies de goedkoopste hypotheek.