Pilates: alle ins en outs

Getty Images

Pilates is een rustige vorm van fitness waarin het, net als bij yoga, vooral draait om de balans tussen lichaam en geest. Lees er meer over.

Een groot verschil is dat yoga bestaat uit statische houdingen, terwijl het bij Pilates gaat om vloeiende bewegingen.

Buik, lage rug en billen staan centraal. Dit gebied wordt bij Pilates ‘the powerhouse’ genoemd, ofwel: het centrum van kracht. Er is daarom veel aandacht voor ‘centering’: bewegen vanuit het middelpunt van het lichaam. Verder draait het bij Pilates om concentratie, controle, het maken van vloeiende bewegingen, precisie en ademhaling. De oefeningen resulteren niet in de opbouw van extra spiermassa, maar vooral in meer lenigheid en een betere lichaamshouding. Dat maakt de trainingsvorm ook bij (ex-)dansers populair.

De bewegingsvorm werd begin vorige eeuw bedacht door de Duitser Joseph Pilates, die in de Eerste Wereldoorlog apparaten ontwikkelde waarmee oorlogsveteranen liggend aan hun revalidatie konden beginnen.

In speciale Pilatesstudio’s wordt onder andere getraind met de ‘reformer’: een soort bed met een slede die langs een rail glijdt. De ‘magic circle’ is een flexibele ring die tussen handen, enkels en knieën kan worden geplaatst. Mensen worden hierbij individueel begeleid door professionele trainers.

In sportscholen en buurtcentra vinden vooral groepslessen plaats op de mat. Mensen kunnen ook thuis met Pilates aan de slag. Daarvoor is inmiddels een hele stapel boeken en dvd’s verschenen. Maar om blessures te vermijden, is instructie, zeker in het begin, eigenlijk onmisbaar.

Moet ik naar een sportkeuring?

Nee, tenzij je bekkenbodemklachten hebt, zoals ongewild urineverlies. Ga dan naar de huisarts. Die verwijst mogelijk eerst naar een fysiotherapeut om aan de klachten te werken.

Maak ik kans op blessures?

Pilates versterkt onder andere de buikspieren, die harder worden aangespannen. Sommige mensen spannen deze spieren echter té hard aan en kunnen daardoor juist (bekken)klachten krijgen.

In het algemeen geldt dat de oefeningen nauwkeurig moeten worden uitgevoerd. Individuele aandacht van de instructeur is dus belangrijk, en daarom mag de groep niet groter zijn dan circa acht deelnemers.

Waar is het goed voor?

Met Pilates kun je leniger worden en meer controle krijgen over het aan- en ontspannen van spieren. Hierdoor verbetert de coördinatie, en daardoor de lichaamsbalans en de -houding. Mensen zitten niet meer in elkaar gezakt, maar rechtop.

Pilates is niet bij uitstek de sport om de spierkracht te vergroten of om meer rust in jezelf te vinden. Sterker worden kan goed met bijvoorbeeld training met gewichten of touwtjespringen, en meer rust in jezelf bijvoorbeeld met yoga of hardlopen.

Met dank aan Vincent Hoogstad, fysiotherapeut en Pilates-instructeur.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine