Volkoren, groenten en fruit
Vezels zijn er in verschillende soorten en maten. Per dag wordt geadviseerd zo'n 30 tot 40 gram voedingsvezels te eten. Volkorenproducten, groenten, fruit en peulvruchten zijn rijk aan voedingsvezels. Ze zijn heel belangrijk voor een goede darmwerking. Een aantal tips van het Voedingscentrum om dagelijks voldoende vezels binnen te krijgen.
Het beste zou zijn om alleen maar vezelrijke producten te eten. Maar misschien houd je dat maar lastig vol, omdat je witte rijst of wit brood nou juist zo lekker vindt. Neem je dan voor om op bepaalde dagen of maaltijden wel te letten op de hoeveelheid vezels. Kies dan voor vezelrijke producten als bijvoorbeeld volkorenbrood, zilvervliesrijst en boerenmuesli. Ook lekker voor de afwisseling: een mueslibol, roggebrood of linzen.
Op elkaar
Boterhammen zijn een prima bron van vezels, maar het beleg is niet altijd even gezond. Doe daarom twee boterhammen op elkaar of koop ongesneden brood en snijd je eigen (lekker dikke) plakken af.
Kies voor volkoren
Weet je niet goed wat voor brood je moet kiezen? Let dan in elk geval op het woord 'volkoren' op de verpakking. Volkorenbrood is vezelrijk brood waarbij de granen in zijn geheel zijn gebruikt. 'Meergranen' zegt niet zoveel over de hoeveelheid vezels. Staat er niks op de verpakking? Vraag het dan aan de bakker.
Tussendoortjes
Had je niet zo’n vezelrijke maaltijd? Niet alleen tijdens de hoofdmaaltijden, maar ook tussendoor is er ruimte om vezelrijke producten te eten. Geef je favoriete extra een volkoren-update: kies voor volkorenbiscuitjes, extra vezelrijke crackers, eet een appel in plaats van appelsap te drinken. Kijk op het etiket van producten hoeveel vezels er in zitten.
Etiketten
Als je kinderen vragen waarom ze volkoren brood moeten eten, kun je zeggen: 'Daarom!' Maar een klein lesje over vezels kan natuurlijk nooit kwaad. Leg ze kort iets uit over het goede van vezels en laat ze zelf op het etiket zien hoeveel verschil er zit tussen verschillende soorten eten. Kunnen ze de meest vezelrijke crackers vinden in de supermarkt? En hoe zit dat met mueslibollen, witte bolletjes en bruine bolletjes?
- Voedingscentrum - Het Nieuwe Eten