Veel senioren komen in de problemen door de medicijntekorten, zo blijkt uit een lezersoproep van Plus Magazine. Ze moeten steeds opnieuw naar de apotheek om te kijken of de pillen eindelijk binnen zijn, krijgen een extra rekening of ze zijn zelfs ziek geworden na een medicijnwissel.
Meer dan de helft van de mensen kreeg in het afgelopen half jaar bij de apotheek zijn medicijnen niet mee, zo blijkt uit een peiling van de Patiëntenfederatie van begin dit jaar. Vorig jaar waren bijna 765 medicijnen niet leverbaar. Dat is drie keer zoveel als een paar jaar daarvoor, volgens apothekersorganisatie KNMP.
Apothekers en artsen doen hun best om alternatieven te vinden voor de ontbrekende doosjes. Dat pakt helaas niet altijd goed uit, zo blijkt uit reacties van lezers op een oproep van Plus Magazine. Mensen krijgen bijwerkingen, moeten steeds opnieuw wisselen of raken het spoor bijster in alle doosjes en vervangingen. Zo moeten ze vaak steeds opnieuw langs bij de apotheek. Zijn de pillen er al?
Twee keer met de boot
Sommige mensen gaan zelf op zoek naar een oplossing. Een mevrouw die dagelijks veertig medicijnen gebruikt, heeft vaker met dit bijltje gehakt. Haar advies: ‘Als er iets niet leverbaar is, vraag of de arts ‘medische noodzaak’ op het recept zet, probeer een andere apotheken of koop de medicijnen over de grens.’
Een lezer die op Schiermonnikoog woont, steekt zelfs twee keer met de boot over om de medicijnvoorraad weer aan te vullen bij andere apotheken, omdat de apotheek op het eiland het niet lukt.
Een mevrouw met de ziekte van Parkinson heeft een andere oplossing gekozen. Na twee keer veranderen van merk kwam de apotheek met een derde merk aan, en dat heeft ze simpelweg geweigerd, waarop ze toch het oude medicijn mee kreeg. ‘Ik wilde geen risico meer lopen, want het is per slot van rekening geen aspirientje dat Parkinson patiënten moeten innemen.’
Hoestklachten
Soms moet je bijbetalen voor een medicijn. Na de wissel naar een Griekse variant van de maagzuurremmer Nexium krijgt een andere mevrouw hoestklachten. De arts en apotheker denken niet dat dit een bijwerking is van het nieuwe medicijn. ‘Ik stond erop dat ik de Nederlandse versie wilde hebben, maar die moet ik zelf betalen. Dat heb ik maar gedaan, en nu heb ik geen last meer. Maar ik vraag mij af waarvoor ik verzekerd ben’, aldus de mevrouw.
Depressie door pillentekort
Er zijn meer mensen met medische klachten door de medicijntekorten. Een man van 77 jaar gebruikt al jaren het antidepressivum imipramine, wanneer de apotheek hem vertelt dat dit medicijn niet meer leverbaar is. De apotheek zegt dat de pillen er volgende week weer zijn, maar helaas. Weken gaan voorbij en wanneer de strips echt leeg zijn, krijgt hij uiteindelijk een vervangend middel. Het blijkt minder effectief, want de depressie keert terug. Inmiddels is imipramine weer leverbaar en is hij zijn vertrouwde imipramine weer aan het opbouwen onder begeleiding van de huisarts.
Valasartan-ellende
Een mevrouw die Valsartan gebruikte voor haar bloeddruk, was al vier keer gewisseld van medicijn. ‘Ik was zo kwaad dat ik iedere twee weken terug moest dat ze besloten om over te stappen op het duurdere Doivan. Wat bleek enkele dagen later: niet leverbaar. Inmiddels heb ik een ander medicijn voor mijn bloeddruk.’
Dit is niet de enige lezer met valsartan-problemen. Een andere 84-jarige mevrouw heeft vier wissels achter de rug. ‘Soms denk ik: laat alles maar staan, maar ik wil doen wat de dokter mij voorschrijft.’
Veel gedoe met valsartan komt door de vervuiling met een kankerverwekkende stof. Al deze pillen zijn uit de handel gehaald, en dat gaf veel wissels. Volgens de Inspectie voor Gezondheidszorg en jeugd was het risico op kanker maar heel weinig verhoogd met de vervuilde valsartan, losartan en irbesartan. Maar een 60-jarige lezer heeft kanker gekregen, nadat ze jarenlang vervuilde valsartan gebruikte. Haar man was ook valsartan-gebruiker en is inmiddels overleden aan kanker. ‘De samenhang kan ik niet hard maken, maar eng is het wel’, schrijft deze mevrouw.
Vanwege de privacy zijn de namen van de reagerende lezers niet vermeld. Ze zijn wel bekend bij de redactie.
Binnenkort besteedt Plus Magazine opnieuw aandacht aan de medicijntekorten. Wilt u ook reageren? Heeft u nog andere bijzondere ervaringen? Schrijf naar redactie@plusmagazine.nl onder vermelding van ‘pillenchaos’ met uw naam en leeftijd.