Verjaardag en rouw

Getty Images

Als een naaste er niet meer is, wat doe je dan met zijn of haar verjaardag? Vier je die, of doe je er helemaal niets aan? En als je de verjaardag viert – hoe doe je dat dan? Drie mensen vertellen en wij geven tips.

Rouw heeft vele gezichten en dat geldt ook voor herdenken en herinneren. De een is het liefst alleen, de ander heeft behoefte aan mensen om zich heen. Het is hoe dan ook belangrijk goed te luisteren naar wat u zelf wilt.

Vieren

Ondanks dat iemand er niet meer is, voelt het voor sommige rouwenden goed om te vieren. Zij eten een taartje, hangen slingers op of zetten een bordje neer voor diegene die ze missen. “Als ik het niet vier, voelt het alsof zij niet meer belangrijk voor mij is, en dat is zij wel,” zegt Annelies, die haar dochter verloor. “Het geeft ons ook iets te doen, anders voel ik me alleen maar verdrietig op zo’n dag. Bovendien past het voor de andere kinderen ook: zij krijgen óók taart op hun verjaardag, en hun zusje hoort er nog zo bij. Dan is het wel zo eerlijk dat zij ook taart krijgt. Dat er dan tranen vallen, is prima, dat mag allemaal.”

Alleen zijn

“Een feestje vieren kan ik niet,” zegt Margriet, “Ik moet er niet aan denken om iets te organiseren. Ik ga op de verjaardag van mijn partner wandelen. Meestal bezoek ik zijn graf en daarna ga ik het bos in of de hei op. Ik ben op zo’n dag echt heel verdrietig. Daar wil ik anderen niet mee opzadelen en bovendien zijn er momenten dat ik gewoon even niet getroost wíl worden. Na zo’n dag zijn de tranen meestal weer even opgedroogd en kan ik er weer tegenaan.”

[ITEMADVERTORIAL]

Traditie

Ruim twintig jaar geleden verloor Frans zijn moeder en nog elk jaar komt de hele familie - compleet met kinderen, (achter)kleinkinderen en aanhang - samen op haar verjaardag. “In het eerste jaar zaten we met alle broers en zussen de hele dag te huilen. Nu, tweeëntwintig jaar later, is het voor vooral een fijn moment, en inmiddels ook gewoon gezellig. Dat de achterkleinkinderen mijn moeder niet hebben gekend, maakt niet uit: zij blijft de verbindende factor, er worden verhalen over haar verteld, zij wordt genoemd.”

Wat kiest u?

Vijf tips om de verjaardag goed door te komen:

  1. Bedenk goed wat u past: ziet u ernaar uit, ziet u er tegenop? Is samen zijn beter voor u, of wilt u juist liever alleen zijn?
  2. Bespreek uw wensen met de andere leden van het gezin, naaste familie of beste vrienden. Ook zij rouwen en ook zij hebben misschien wensen voor deze dag. Maak die bespreekbaar en geef elkaar daarin de ruimte.
  3. Als u samenkomt, verdeel dan de taken. U viert samen, iedereen kan iets doen of bijdragen.
  4. Houd rekening met ‘hersteltijd’: rouwen kost veel energie en het is goed mogelijk dat u zich na zo’n verjaardag extra moe voelt.
  5. Wees mild naar uzelf: rouwen is voor iedereen anders, en de emoties die daarbij horen kunnen van dag tot dag verschillen. Rouwen laat zich niet vangen in de verwachtingen van anderen of van uzelf. Voel u niet schuldig en doe het op uw eigen manier, met ruimte voor een lach en een traan.