Glutenvrij vakantie vieren

Reizen met coeliakie

Getty Images

Glutenvrij eten op reis is gelukkig niet meer zo problematisch als het ooit was. Er zijn steeds meer mensen met een allergie of intolerantie, en vraag creëert simpelweg aanbod. Toch ga je met een voedselallergie vaak net iets minder relaxed naar het buitenland. Handige tips om een glutenvrije vakantie tot een succes te maken.

Een voedselallergie maakt soms onzeker op vakantie. Je spreekt de taal van het vakantieland vaak niet (goed genoeg), je kent de omgeving niet en dat maakt onbezorgd vakantievieren lastig. Maar je kunt zelf veel doen om reizen met coeliakie behapbaar te maken. En dat begint al bij de voorbereiding. Want welk vakantieland kies je?[ITEMADVERTORIAL]

Glutenvrij in Europa

Zoals gezegd hebben steeds meer mensen last van een allergie of een intolerantie. En de vraag bepaalt het aanbod, waardoor het in steeds meer landen prima vertoeven is als je een glutenvrij dieet volgt. Italië, het land van pizza en pasta nota bene, is een waar glutenvrij paradijs. Maar ook Zweden en Spanje zijn geweldige glutenvrije gastvrijheren. Engeland staat ook hoog op het lijstje: Londen is prima voor een stedentrip en ook Berlijn, Parijs en Rome doen het glutenvrij goed. Als je binnen Europa blijft, heb je sowieso de mazzel dat het wettelijk verplicht is om voedingsmiddelen van de juiste allergeneninformatie (hoofdallergenen) te voorzien: deze verplichting geldt voor alle verkopers van voedingsmiddelen dus zowel bij supermarktproducten als in restaurants. De glutenvrije logo's op producten haal je er natuurlijk zo uit.

Buiten Europa

Ga je buiten Europa op vakantie, zorg er dan altijd voor dat je weet wat er in dat land gegeten wordt en liefst ook waar je glutenvrije producten kunt kopen. Je reisbureau, facebookgroepen en (buitenlandse) coeliakieverenigingen kunnen daarbij helpen. Er is natuurlijk ook veel op internet te vinden. Zoek op 'glutenfree' + het land/de plaats van bestemming en je komt ongetwijfeld berichten tegen van andere reizigers die al in dat land geweest zijn en over hun ervaringen schrijven. Op de site van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) vind je vakantieverhalen uit verschillende landen die ook een goed inzicht geven in hoe makkelijk het is om daar glutenvrij te eten.

Vergeet je vaccinaties niet!

Voor sommige vakantielanden wordt geadviseerd een reizigersvaccinatie te halen. Maar is de vaccinatie die jij nodig hebt wel glutenvrij? Vaccins bevatten soms hulpstoffen of sporen van stoffen die gebruikt zijn tijdens de productie of die nodig zijn voor de werkzaamheid of houdbaarheid. Check dit goed bij de instantie waar je je vaccinaties haalt.

Met de auto of caravan weg

Ga je met de auto of caravan op vakantie, dan kun je een glutenvrije voorraad meenemen. Zelfs een broodbakmachine behoort dan tot de opties. Check wel vooraf of er een koelkast beschikbaar is op de plek van bestemming. Niet iedere hotelkamer heeft er een. Vertel het hotel of pensopn sowieso dat je coeliakie hebt. Zo kunnen ze er bij het ontbijt misschien rekening mee houden.

Met het vliegtuig? Je mag extra bagage mee!

Vlieg je naar je vakantieadres? Vliegen met coeliakie kan lastig zijn. Voor mensen met voedselintoleranties en diëten zijn er vaak speciale maaltijden verkrijgbaar in het vliegtuig. Hierbij geldt wel dat je dit van tevoren moet aangeven bij de vliegmaatschappij. Schakel je reisbureau in om specifieke dieetwensen te regelen met de vliegmaatschappij. Boek je via internet? Neem dan rechtstreeks contact op met de vliegmaatschappij of met de touroperator.

Niet alle luchtvaartmaatschappijen houden helaas rekening met een glutenvrij dieet. Informeer daarom ook vooraf hoeveel extra bagage je mag meenemen (als coeliakiepatiënt mag dat) en stop wat extra eigen eten voor onderweg in de handbagage. Dat kan alleen met vast voedsel, want voor vloeistoffen gelden de normale regels. In het artikel 'vliegen met coeliakie' vind je meer tips voor glutenvrij eten in het vliegtuig, die extra bagage en meer over de medische verklaring die je daarvoor nodig kunt hebben.

Vóór vertrek

Download voor je op vakantie gaat in ieder geval de gratis Google translate app. Deze handige app vertaalt online naar 103 talen en werkt voor 59 talen ook offline, mits je het vertaalbestand van je vakantieland gedownload hebt. Voor 32 talen vertaalt hij tweetalige gesprekken direct voor je. En mét internet en je camera scant hij zelfs het etiket van allerlei producten voor je! Zo wordt het een stuk makkelijker om te zien of bepaalde producten glutenvrij zijn of een ober uit te leggen dat je echt geen gluten verdraagt. Zoek verder in de diverse appstores eens op 'glutenfree' en 'glutenvrij' er komen dagelijks nieuwe, handige apps met bijvoorbeeld goede glutenvrije restaurants.

Horeca alliantie

Over die restaurants gesproken: net als in Nederland hebben ook veel andere Europese landen een horeca alliantie. In de restaurants die daarbij zijn aangesloten kan je onbezorgd glutenvrij eten. Ga je naar Berlijn? Dan heeft de Duitse coeliakievereniging een mooi overzicht met glutenvrije horeca in Berlijn. Ook voor Londen is zo'n lijst beschikbaar. Via Tripadvisor kun je 'glutenvrij' aanvinken in je zoektocht naar een goed restaurant in de stad van jouw keuze. In de meeste Europese landen is ook een coeliakievereniging waar je terecht kunt voor informatie over het land waar je naar toe gaat. Op de website van de Europese koepelorganisatie staan alle coeliakieverenigingen op een rij. Je vertaalt de informatie op de betreffende sites makkelijk met de Google translate app die je toch al gedownload had.

Maar je eet waarschijnlijk niet dagelijks drie maaltijden in een restaurant; je zult ook wel eens snacks of een lunch ergens anders halen. Gelukkig zijn er ook in het buitenland meer dan voldoende glutenvrije producten te vinden  en het is ook wel leuk om nieuwe producten te proberen of zelfs een voorraadje mee terug te nemen naar Nederland. Onderstaande merken zijn in ieder geval glutenvrij en kun je klakkeloos meegrijpen in de supermarkt.

Glutenvrije merken in het buitenland

Amerika: Schär, Udi’s, Livwell, Newburn Bakehouse, Genius en Trufree.
Frankrijk: Schär, Glutano, Procelli, Orgran, Valpiform en Bi-Aglut.
Italië: Schär, Finax, Nutana, Semper, Farina, Glutano, Glutafin, Moilas Leipomo en Friabrod.
Duitsland: Schär, 3Pauly, Schnitzer, Dietary Specials, Orgran en Brau.
Spanje: Schär, Beiker, Procelli, Orgran en Valipform.
Turkije: Barkat.
Oostenrijk: Schär, DS-Food, Orgran en Procelli.
Griekenland: Schär en Harisin.

Dieetpas
De Nederlandse Coeliakie Vereniging heeft dieetpassen in zo ongeveer iedere denkbare taal. Dit is een beknopte uitleg over het glutenvrij dieet in creditcardformaat. Handig om op vakantie bij je te hebben, als je Vietnamees, Japans, Zweeds of Arabisch niet zo vloeiend is. De dieetpassen zijn voor leden gratis te downloaden. Een fysiek exemplaar is voor iedereen verkrijgbaar tegen een kleine bijdrage. Bij de NCV zijn ook dieetverklaringen in meerdere talen beschikbaar. Dit is een A4 met uitgebreidere informatie over glutenvrij eten. Tip: maak met behulp van Google translate ook een lijstje met wat je wél kunt eten en print dat op de achterzijde. Dat zullen bijvoorbeeld pensioneigenaren die niet bekend zijn met het glutenvrije dieet ongetwijfeld makkelijk vinden.

Auteur 
Bron 
  • Nederlandse Coeliakie Vereniging
  • Glutenvrije Markt