Immunotherapie bij wespenallergie

Door injecties met wespengif nemen klachten af

Getty Images

Er zijn veel wespen momenteel in Nederland. Door het warme, droge en zomerse weer meer dan normaal. Vervelend, helemaal voor mensen die kampen met een wespenallergie waarbij een wespensteek gevaarlijk en zelfs levensbedreigend kan zijn. Maar er bestaat een therapie om mensen van hun allergie voor wespensteken te verlossen. Een therapie die bekender moet worden én op meer plekken beschikbaar moet zijn, stelt allergoloog Hanneke Oude Elberink van het Universitair Medisch Centrum Groningen in het AD: immunotherapie. Wat is het en hoe werkt het?

Wat is immunotherapie?

Immunotherapie - ook wel desensibiliseren genoemd - is een behandeling waarbij iemand de stof waarvoor hij of zij allergisch is, krijgt toegediend. Het afweersysteem wordt hierdoor minder gevoelig gemaakt. In het geval van een wespenallergie krijg je dus injecties met wespengif dat gezuiverd is. Hierdoor nemen de allergische klachten af of verdwijnen zelfs in zijn geheel: meer dan 90 procent van de mensen met een wespenallergie is zes tot twaalf weken na de start van de behandeling volledig beschermd en krijgt bij een nieuwe steek alleen een lokale reactie.

Hoe werkt het?

Bij een wespenallergie wordt een behandeling in twee fasen gedaan. In een eerste fase, de zogeheten instelfase, wordt een kleine dosis van het gezuiverde wespengif onderhuids ingespoten in de arm. Gedurende een aantal weken krijg je wekelijks een injectie toegediend. De dosis gif wordt wekelijks verhoogd, tot het hoogst nodige niveau is bereikt. Na deze fase komt de onderhoudsfase en wordt de tijd tussen de injecties geleidelijk verlengd tot 6 à 12 weken. De behandeling start in het ziekenhuis en in de meeste gevallen kunnen de injecties in de onderhoudsfase door de huisarts worden gegeven.

Bij een zeer ernstige allergie voor wespen kan een versnelde procedure worden gevolgd. Dit vereist een ziekenhuisopname van een aantal dagen.

Hoelang duurt de behandeling?

Om effect op lange termijn te behalen, duurt de behandeling tussen zo'n vijf jaar. Het stopzetten van de immunotherapie moet individueel bekeken worden. De kans op een overgevoeligheidsreactie na de behandeling om weer een allergische reactie te krijgen na een steek wordt geschat op vijf à tien procent. Hoe langer de behandeling geleden is, hoe hoger de kans op een overgevoeligheidsreactie. Deze is vaak wel milder dan voor de behandeling. Totdat iemand weer wordt gestoken door een wesp is het onduidelijk hoe beschermd iemand is tegen een allergische reactie. Ook na de behandeling is het dus verstandig nog een adrenaline auto-injector bij je te dragen. Na het stoppen van de behandeling blijft deze bescherming in de meeste gevallen drie jaar bestaan. Het komt ook voor dat mensen levenslang beschermd zijn.

Levenslange behandeling

In sommige gevallen kan de behandeling langer duren, vooral wanneer er zeer ernstige reacties door een wespensteek zijn opgetreden of wanneer er sprake is van de zeldzame aandoening mastocytose (mestcelziekte).

Kun je bijwerkingen krijgen?

Vaak treden milde reacties op als zwelling en pijn op de injectieplaats. Deze treden meestal op in de eerste minuten na de injectie, maar ze kunnen ook een paar uur later nog optreden. Soms krijgen mensen last van jeuk, een loopneus of buikpijn. Er bestaat ook altijd een risico op een zeer ernstige allergische reactie tot levensbedreigende anafylaxie. In de eerste fase is de kans op ernstige bijwerkingen het grootst. Daarom vindt deze behandeling ook plaats in een ziekenhuis.

Alcoholinname, intensief bewegen, inname van geneesmiddelen tegen een hoge bloeddruk of een infectie kunnen de kans op een bijwerking verhogen en moeten dus vermeden worden. Slik je bijvoorbeeld medicijnen tegen een hoge bloeddruk? Geef dit aan bij je behandelend arts en overleg wat te doen. Overleg ook altijd met je arts als je verkouden bent of grieperig voelt.

Bron 
  • Algemeen Dagblad
  • UMC Utrecht
  • Gezondheid.be