Rijstwafels zijn lekker en gezond. Veel mensen eten daarom 's morgens of tussen de middag rijstwafels in plaats van een boterham. Maar welk rijstwafels zijn nou de beste?
De beste naturel rijstwafels zijn de Albert Heijn Bio rijstwafels. Dit blijkt uit een test van de Consumentenbond. De Albert Heijn Bio rijstwafels naturel (€0,95 voor 100 gram) krijgt van de testers een 7,5 als testoordeel. De wafels hebben een mooie kleur en de proevers vinden ze 'lekker luchtig en knapperig. De wafels komen vooral op het onderdeel 'Zout' goed uit de test, wat betekent dat ze relatief weinig zout bevatten.
Op het onderdeel 'Vezels' krijgen de biologische AH-rijstwafels met een 6,0 een magere voldoende. De meeste andere rijstwafels in de test scoren op dit punt overigens niet beter. Slechts drie wafels krijgen op dit onderdeel dan een acht als testoordeel. Dit zijn alle drie dikke meergranen rijstwafels. Deze drie (van Albert Heijn, G'woon en Plus) krijgen van de proevers ook een hoger cijfer voor de smaak. De Albert Heijn Bio rijstwafels naturel zijn wel de lekkerste dunne rijstwafels.
Zilvervliesrijst
Rijstwafels zijn erg licht van kleur. Toch zijn ze allemaal gemaakt van zilvervliesrijst. Gek genoeg staat dat nergens op de verpakking vermeld, met uitzondering van de biologische wafels van Albert Heijn. Meestal, zo merken de testers op, pronken fabrikanten juist met termen als volkoren. Zilvervliesrijst bevat meer vezels dan witte rijst. Er zitten ook meer mineralen in, zoals kalium, fosfor en magnesium. Toch bevat zilvervliesrijst niet heel veel vezels, daarom kan een rijstwafel van uitsluitend zilvervliesrijst nooit meer dan een 6,0 krijgen op het onderdeel vezels. Meergranen wafels, die ook andere granen bevatten, krijgen een hoger testoordeel.
Bron: Consumentenbond