Atopisch eczeem is een huidaandoening die bij ongeveer 20 procent van de baby's en peuters voorkomt. Na het derde levensjaar verdwijnen de klachten meestal vanzelf. Wat kun je er tot die tijd aan doen?
Atopisch eczeem ontstaat waarschijnlijk doordat het lichaam allergisch reageert op bepaalde prikkels van buitenaf. Dit kunnen allergene prikkels zijn, zoals huisstof of huisstofmijt, haren of huidschilfers van (huis)dieren en stuifmeel.
Maar ook niet-allergene prikkels, zoals temperatuur of droge lucht, chemische prikkels (zoals gebruik van zeep), het dragen van kleding van een bepaald materiaal, lichamelijke inspanning of emotionele gebeurtenissen.
Welke prikkels het eczeem veroorzaken, dat is bij ieder kind verschillend. Helaas is het vaak moeilijk vast te stellen welke prikkels het zijn. Bij een klein aantal - vooral jonge kinderen - is een voedselallergie de belangrijkste oorzaak.
Eczeem vaststellen
Atopisch eczeem ontstaat meestal binnen de eerste 6 maanden na de geboorte, maar in principe kan de ziekte op iedere leeftijd beginnen. Om vast te stellen of de huidaandoening atopisch eczeem is, kun je het beste even langs de huisarts gaan.
De arts zal vragen hoe lang je kind al last heeft van eczeem, waar en in welke vorm het voorkomt, welke prikkels er in de omgeving zijn (denk bijvoorbeeld aan huisdieren), de eetgewoonten in het gezin en of er eczeem in de familie voorkomt. Zonodig verwijst hij jullie door naar het ziekenhuis voor een allergietest.
Crème, zalf, medicijnen en natte verbanden
Atopisch eczeem kan lokaal of systematisch behandeld worden. Lokale behandeling bestaat uit het insmeren van de huid met speciale eczeem crème die gewoon verkrijgbaar is bij drogist, apotheek en online..
Als dat niet helpt, kan de arts op recept corticosteroïdzalf (hormoonzalf) voorschrijven. Deze zalf vermindert zowel de ontsteking als de jeuk en is erg effectief tegen eczeem. Wel verdunt de huid bij langdurig gebruik.
Sinds kort zijn er voor patiëntjes van 2 jaar en ouder zogenaamde calcineurineremmers beschikbaar. Tacrolimuszalf en pimecrolimuscrème bevatten stoffen die de ontstekingsreactie remmen, zonder de huid dunner te maken.
De laatste drie mogelijkheden zijn teerzalf (ontstekingsremmend), natte verbanden (verkoelend en jeukstillend) en antibioticacrème (tegen bacteriën).
Systematische behandeling bestaat uit het innemen van antihistaminica. Als blijkt dat een bepaalde voedingsstof het eczeem verergert, kan de arts een dieet voorschrijven.
Wat kan je zelf doen?
Vermijd zoveel mogelijk contact met de prikkels waar je kind gevoelig voor is.
- Houd het huis stofvrij en droog. Denk bijvoorbeeld ook aan het weghalen van harige knuffels uit de kinderkamer.
- Vermijd contact met huisdieren.
- Uit onderzoek blijkt dat kinderen die 6 maanden of langer borstvoeding krijgen, minder vaak en minder ernstig eczeem krijgen.
- Zorg dat je kind geen irriterende kleding direct op de huid draagt en vermijd wol. Dit kan eczeem verergeren. Kies voor katoen en onderkleding van natuurzijde.
- Voorkom dat de huid van je kind te veel uitdroogt, en was je kind zo min mogelijk met zeep. Baden in verdund bleekwater kan helpen bij ernstig eczeem.
- Ga iedere dag lekker met je kind naar buiten. Zonlicht heeft namelijk een positief effect op eczeem.
- Houd de huid goed vet door het gebruik van een speciale crème voor de droge en gevoelige huid.
- Huidinfo
- Huidziekten