Vlees en vis zijn bederfelijke producten. Hoe ontdooi je ze op de beste en meest veilige manier? En hoe ontdooi je diepvriesgroenten?
Vlees en vis
Verplaats afgedekte vlees- en visproducten 24 uur voordat je het wil eten, van de vriezer naar de koelkast. Op die manier worden de meeste vitamines behouden. Het is ook de meest energiezuinige manier van ontdooien.
Magnetron
Ben je dat vergeten, dan is ontdooien met de ontdooistand van de magnetron ook mogelijk. Grote stukken vlees zijn minder geschikt voor de magnetron, omdat de buitenkant gaar wordt, terwijl de binnenkant nog bevroren is.
Keer vlees of vis steeds na een minuut in de magnetron om. Als je op een hogere wattage ontdooit, verliest het product veel vocht en gaan veel vitamines en mineralen verloren. Er is geen exacte tijd te geven voor hoe lang iets moet ontdooien. Dat verschilt van product tot product. Dus: voel, neem de tijd en kijk wanneer het is ontdooid. Bereid vlees en vis direct nadat het ontdooid is.
Ga je aan de slag met de magnetron, houd dan onderstaande wattages aan.
Vermogen magnetron (Watt) | Actie |
---|---|
350 | Snel ontdooien voor kleine hoeveelheden en platte pakketjes. |
250 | Normaal ontdooien (standaard). |
100 | Langzaam ontdooien voor grote hoeveelheden groente en ontdooien van gevoelige producten, zoals vis. |
Bron: Voedingscentrum
IJswater
Wat te doen met grote stukken vlees die je snel wil ontdooien? Dompel het verpakte vlees onder in een bak ijswater. Een halve kilo vlees kun je zo in minder dan een uur ontdooien. Bij grotere stukken vlees duurt het langer en zorg je na elk half uur beter voor nieuw ijswater.
Aanrecht
Vlees en vis laten ontdooien op het aanrecht, in warm water of op de verwarming, is geen goed idee. Ontdooi het dus alleen in de koelkast, magnetron of in ijswater. Zo voorkom je de uitgroei van ziekmakende bacteriën.
Groenten
Sommige diepvriesgroenten en ook andere diepvriesproducten en -maaltijden hoef je niet te ontdooien voor je ze gaat bereiden. Dit staat dan duidelijk op de verpakking vermeld. Bereid ze meteen op een vuurtje in de pan, of leg ze in kokend water.
Wéér invriezen
Je eetplannen zijn gewijzigd terwijl je ingevroren producten al had verplaatst naar de koelkast. Kun je de producten nog een keer invriezen? Het antwoord is: nee, een al ontdooide maaltijd kun je beter niet een tweede keer invriezen. "Een maaltijd die je al eens hebt ingevroren en opgewarmd, kun je beter niet nog een keer invriezen en ontdooien om op te eten.", adviseert het Voedingscentrum. De kans om ziek te worden door een voedselinfectie neemt namelijk toe.
Bronnen: Voedingscentrum, Radar