Huidirritatie door chloor en urine
Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: kun je ziek worden van urine in zwembadwater?
Heerlijk, zo'n verfrissende duik in het zwembad! Wist je alleen dat één op de vijf mensen weleens in het water plast? Dat is toch een minder frisse gedachte. Wat betekent dat eigenlijk voor onze gezondheid: kun je ziek worden van urine in het water?
Het antwoord is: nee, gelukkig niet. Het kan wel zorgen voor irritatie. Dat komt door de combinatie van chloor en urine. Het chloor hecht zich aan het urinezuur dat in plas zit. Hierdoor ontstaan zogenaamde chlooramines, die rode ogen, huidirritatie en hoesten kunnen veroorzaken.
Urine is niet steriel
Er is wel een 'maar'. Urine is namelijk niet (helemaal) steriel, wat betekent dat het bacteriën kan bevatten. Je wordt daar niet per se ziek van maar doordat chloor zich dus aan urinezuur hecht, kan het geen andere ziekteverwekkende bacteriën meer doden die misschien in en op het water drijven. Van die bacteriën kun je wél ziek worden.
Zwembadgeur
Overigens zorgen de chlooramines ook voor de typische zwembadgeur. Hoe sterker de geur, hoe vuiler het water in het zwembad is. Want hoe vuiler het water is, hoe meer chloor er aan het water toegevoegd moet worden.
Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.
- Keuringsdienst van Waarde