Onweerstaanbare drang om te bewegen
Zolang u rondloopt, gaat het wel, maar de problemen beginnen pas als u stilzit. De jeuk, kriebel en het prikkelende gevoel in uw benen. U móet uw benen bewegen. Herkenbaar? Dan heeft u misschien last van het Restless Legs Syndrome (RLS).
U zit net lekker en dan beginnen uw benen te prikkelen. Sommige mensen vergelijken het gevoel met insecten die in uw benen kruipen. Bewegen helpt, maar niet voor lang. Een eindje lopen verlicht de klachten, maar zo gauw u weer zit, komt het terug. Hoe langer u rust, hoe erger het wordt.[ITEMADVERTORIAL]
Het is dan ook niet verwonderlijk dat rusteloze benen slaapproblemen geeft. Vooral mensen met ernstige RLS worden door dit oncomfortabele gevoel uit hun slaap gehouden. Ze kunnen de slaap niet vatten en zijn overdag moe. Voor hun partners kan het ook storend zijn. Zij merken vaak dat hun bedpartner 's nachts vaak opstaat en rondloopt.
Symptomen
Rusteloze benen kunt u herkennen aan de volgende vier kenmerken:
- Regelmatig krijgt u een vervelend, kruiperig, branderig en soms jeukend of prikkelend gevoel in uw kuiten of benen. Sommige mensen krijgen ook dit gevoel in hun armen.
- U krijgt dit akelige gevoel meestal als u rust, zit of ligt.
- Beweging verhelpt dit gevoel even.
- U heeft er vooral 's avonds en 's nachts last van, waardoor uw slaapritme wordt verstoord
Zenuwstelsel
Hoe RLS precies ontstaat is nog steeds niet helemaal duidelijk. Wetenschappers vermoeden dat het wordt veroorzaakt door een afwijking van dopamine in de hersenen. Dit stofje beïnvloedt uw zenuwen die de ledematen aansturen. Bij mensen met RLS gaat er tijdens de slaap of rust iets mis met de boodschappen van de ene zenuw naar de andere. Dit veroorzaakt dit vervelende, prikkelende gevoel in de ledematen.
Bijna 80 procent van de RLS-patiënten heeft daarnaast ook last van periodieke ledemaatbewegingen (PLMD). Dat zijn onwillekeurige bewegingen waardoor uw benen of armen schokken. Dit is te vergelijken met de schok die u kan voelen op het moment dat u in slaap valt.
Niet herkend
RLS kan op elke leeftijd beginnen. Maar het verergert vaak op middelbare leeftijd of later. Ongeveer 5 tot 10 procent van de bevolking heeft RLS. Niet iedereen heeft er evenveel last van. Waarom mensen RLS krijgen is niet helemaal duidelijk. Erfelijkheid lijkt een belangrijke rol te spelen. U loopt een groter risico als één of meer van uw familieleden RLS hebben. Het komt ook vaker voor bij mensen met artritis, nierfalen, ijzergebrek en diabetes.
Artsen beginnen de symptomen steeds beter te herkennen, maar voorheen werd vaak gedacht dat de problemen ontstonden door nervositeit, ADHD, artritis, spierblessures of kramp, slapeloosheid of ouder worden. Daardoor blijven mensen er vaak jarenlang mee rondlopen, terwijl er wel degelijk behandelingen voor zijn.