Behandeling van COPD

Medicijnen en therapieën

Getty Images

Je hebt net van de huisarts te horen gekregen dat je COPD hebt. Een luchtwegaandoening die helaas nog niet te genezen valt. Vervelend nieuws, maar gelukkig zijn er allerlei behandelingen mogelijk, die de klachten binnen de perken kunnen houden.

Je had misschien al zo'n vermoeden, maar nu is de diagnose definitief gesteld: je hebt COPD. Het is niet prettig om zo'n boodschap te krijgen. Vooral omdat er meteen bij wordt verteld dat deze aandoening niet te genezen is. COPD is namelijk een chronische ziekte.
[ITEMADVERTORIAL]

Medicijnen en therapieën

Nou wil dat niet zeggen dat er geen behandeling mogelijk is. Integendeel: er bestaan natuurlijk medicijnen en therapieën die ervoor zorgen dat je zo min mogelijk last hebt van je klachten. En om die klachten niet te laten verergeren.

Welke behandeling voor jou het beste is, hangt onder meer af van de ernst van de aandoening. In stadium II van de ziekte (matige COPD) krijg je bijvoorbeeld een andere behandeling dan in stadium IV (zeer ernstig). Bovendien reageert ieder mens anders op medicijnen, dus ook daar houdt je arts rekening mee.

Luchtwegverwijders

Bij COPD heb je vaak last van benauwdheid en vervelende hoestbuien. De meeste COPD-patiënten krijgen daarom zogenaamde luchtwegverwijders. Dat zijn medicijnen die je inhaleert via een inhalatieapparaatje. Ze zorgen ervoor dat de vernauwing rond de luchtwegen tijdelijk vermindert. Daardoor verdwijnt je kortademigheid.

Als je deze medicijnen niet inneemt, komen de klachten meteen weer terug. Daarom is het belangrijk om ze elke dag te gebruiken. Je arts vertelt precies hoe vaak. Meestal is dat om de zes à twaalf uur, maar er zijn ook medicijnen die de klok rond werken.

Ontstekingsremmers

Voor sommige patiënten die ernstige klachten hebben, zijn luchtwegverwijders niet voldoende. Zij hebben ook ontstekingsremmers nodig, die de ontsteking in de luchtwegen te lijf gaan. Met een moeilijk woord heten zulke ontstekingsremmers corticosteroïden. Je moet ze dagelijks innemen. 

Nooit zomaar stoppen

Het kan zijn dat je last krijgt van bijwerkingen. Of dat de medicijnen niet lijken te werken. Het spreekt misschien voor zich, maar stop dan nooit uit jezelf met de medicatie! Overleg altijd met je behandelend arts. Hij/zij kan namelijk andere medicijnen voorschrijven, die beter bij je passen. Ook als je extra uitleg wilt over bijvoorbeeld het inhalatieapparaatje kun je bij je arts of bij de apotheker terecht.

Longrevalidatie

Onder longrevalidatie vallen eigenlijk allerlei soorten therapieën die erop gericht zijn om je zo fit mogelijk te houden, ondanks je beperkingen. Denk bijvoorbeeld aan ademhalingsoefeningen, conditietraining en fysiotherapie. Je krijgt er een beter uithoudingsvermogen door, waardoor je minder last hebt van kortademigheid.

Patiëntenvoorlichting en gesprekken met een psycholoog vallen ook onder de noemer longrevalidatie. Het betekent dat je uitleg krijgt over de oorzaken en gevolgen van COPD en hoe je er het beste mee kunt omgaan. Praktisch én emotioneel gezien.

Zuurstoftherapie

Mensen met een ernstige vorm van COPD kunnen zuurstoftherapie nodig hebben. Die extra zuurstof krijgen ze via een neusbrilletje en komt onder meer terecht bij de hersenen, spieren en organen. Zo hoeven het hart en de longen wat minder hard te werken. De arts bekijkt hoeveel zuurstof er nodig is en voor hoe lang.

Operatie

Sinds een paar jaar is het tevens mogelijk om een operatie uit te voeren. De operatie houdt in dat beschadigd longweefsel wordt weggehaald, zodat er extra ruimte in de borstkas ontstaat. Daardoor kan het overblijvende longweefsel beter werken.

Heel af en toe wordt er ook wel een longtransplantatie uitgevoerd bij COPD-patiënten in het vierde stadium van COPD. Maar de risico's zijn groot en alleen zorgvuldig geselecteerde patiënten met een ernstige vorm van COPD komen in aanmerking voor een operatie.

Homeopathie en acupunctuur

Misschien wil je wel eens kijken of acupunctuur je klachten vermindert. Of homeopathische middelen. Dat is geen enkel probleem, mits je je ook aan het behandelplan van je reguliere arts houdt. Laat je huisarts dus eerst een diagnose stellen en neem de door hem voorgeschreven medicijnen in. Dan pas kun je alternatieve geneeswijzen uitproberen.

Vertel je arts ook eerlijk dat je alternatieve geneeswijzen probeert. Hij kan dan de verschillende behandelingen zo goed mogelijk op elkaar afstemmen.

Stoppen met roken

Bovenstaande behandelingen hebben het meeste nut als je ook de oorzaak van de ziekte wegneemt. In 90 procent van de gevallen is dat roken. Stoppen met roken is dus ontzettend belangrijk. Daarmee voorkom je dat je longen verder achteruit gaan. Bovendien moet je je levensstijl aanpassen. Dus ga meer bewegen en stop met roken. Hoe moeilijk het ook is, het is absoluut de moeite waard! 

Auteur