De Vlaamse kust is niet alleen een heerlijke locatie voor een dagje wandelen langs het strand. Er zijn ook verschillende boeiende routes beschikbaar voor de kunstliefhebber. Een greep uit de vergezichten.
Kunsttrip aan de Westkust
De Dumontwijk is een mozaïek vol mooie kustvilla’s. Er zijn verborgen poppenhuisjes, begroeid met klimop en immense villa’s met dienstenkwartier. Zowat de helft van dit doolhof van straten is exclusief voor voetgangers. U heeft een mooi uitzicht over deze bijzondere wijk via het Kykhill uitkijkpunt. Aanrader!
Een andere must-see zijn de prachtige permanente Beaufort Beeldenpark kunstwerken. Beaufort is een driejaarlijkse kunstexpositie die sinds 2003 plaats vindt langs de zeedijken, stranden en duinen van de hele Belgische kustlijn. Gedurende zes maanden kunnen kunstliefhebbers, inwoners en toeristen in elke deelnemende kustgemeente opvallende en memorabele kunstwerken komen bekijken, verspreid over de 67 kilometer lange kust. Deze zijn te bewonderen te voet, per fiets of met de Kusttram.
Kunsttrip aan de Middenkust
In 2016 ging The Crystal Ship voor het eerst in Oostende voor anker. Sindsdien heeft het kunstenfestival de badstad omgetoverd in de grootste openluchtgalerie van België, met de hulp van tientallen gevierde street artists. Met een gratis fiets- of wandelplan in de hand kunt u op eigen houtje op pad langs alle kunstwerken. U ziet niet alleen tientallen reusachtige kunstwerken in alle vormen en maten, maar leert tijdens de route ook de verschillende wijken en facetten van Oostende kennen.
Op de hoek van de Kapelstraat en de Klemskerkestraat in Bredene is er de bedevaartsplaats ‘Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Duinen’, waar de vissersfamilies voor een behouden vaart bidden. De kapel is volgestouwd met dankbetuigingen aan heiligen en afbeeldingen van lichaamsdelen waarvoor hier om genezing gebeden is. Naast de Visserskapel is er een Mariagrot en zijn er 16 kleinere bidkapelletjes.
Kunsttrip aan de Oostkust
De Dominicanenkerk die pronkt in het Zoute werd opgetrokken in in neoromaanse stijl, naar een ontwerp van Joseph Viérin. De houten kap verwijst naar de Halle van Nieuwpoort en de toren werd geïnspireerd op de kerktorens van Knokke en Heist: Achthoekige lantaarn op vierkante basis. Kerk en kloostergebouwen zijn gegroepeerd om een vierkante kloostergang. Het geheel is wit geschilderd, in overeenstemming met de stijl van de omringende villa's.
In 1936 werd in Zeebrugge een 16 m hoog betonnen kruis opgetrokken ter nagedachtenis van de op zee gebleven vissers. Architect Jozef Viérin stond in voor het ontwerp van het kruis. Een indrukwekkend momument om even te bezoeken.