Wandelen door de natuur aan de Belgische Kust

Calmeynbos De Panne
Jeroen Strybos

Voor zowel doorgewinterde als beginnende wandelaars is de Belgische Kust een ideale streek. Wij presenteren u twee geweldige wandelroutes - maar er zijn er nog veel meer!

Hoofdbeeld: Jeroen Strybos

Zwinwandelroute Knokke-Heist

Een veelzijdige wandeltocht van 12 km.

Het Zwingebied strekt zich uit over de gemeenten Brugge, Damme, Knokke-Heist, Sluis-Aardenburg en Oostburg. Dit is al lange tijd één van de belangrijkste slikke- en schorregebieden van de Kust en wordt dagelijks overspoeld door de zee. De wisselwerking maakt van Provinciaal Natuurpark Zwin een unieke biotoop met een rijke plantengroei en enorme aantallen vogels die neerstrijken om eten te zoeken of te overwinteren. Het Zwin Natuur Park heeft diverse arrangementen voor groepen. U kunt een natuurwandeling maken met een Zwingids, een kookworkshop volgen, een teambuilding of een begeleide fietstocht.

Zwin Natuurpark Knokke-Heist
Misjel Decleer

Eén van de meest bijzondere decors van deze wandeling zijn de Zwinduinen. Met een oppervlakte van 222 hectare vormt dit ongeveer 200 jaar oude duingebied een natuurlijke overgang tussen zee, strand en polder. Landinwaarts gaan de duinen er over in weilanden en struiken en vindt u een aangeplant bos, Tobruk. Het gebied loopt richting de Internationale Zwindijk, het populairste wandel- en fietspad in West-Vlaanderen. De Kleyne Vlakte in het zuidelijke deel is een belangrijk overwinteringsgebied voor heel wat steltlopers, meeuwen en eenden. 

Zeldzame planten als de slanke gentiaan, sierlijk vetmuur en parnassia gedijen hier prima. Dankzij de vele natuurherstel- en beheerwerken voelt ook de boomkikker zich opnieuw thuis in de Zwinstreek.

U vindt hier alle informatie over deze route, inclusief mogelijkheden tot overnachting.

Wandelaars Zwinduinen
Olivier Depaep

Natuurtrektocht door Middelkerke-Westende

Een iets langere wandeltocht van 20,20 km. Wij raden u aan deze tocht in twee dagen te ondernemen.

De glooiende Sint-Laureinsduinen zijn iets meer dan 45 hectare groot en liggen tussen het centrum van Westende-Bad en het militair domein Kwartier Lombardsijde. Sommigen zullen die duinen nog kennen van de voormalige campings Cosmos en Crystal Palace, twee deelgebieden, die vanaf 2005 opgeruimd en gesaneerd werden. Sinds de herinrichting heeft de natuur weer vrij spel en kunt u er genieten vanaf de nieuw aangelegde wandelpaden.

Tijdens deze tocht komt u terecht in Middelkerke. Het Normandpark Middelkerke is de groene long van Middelkerke-centrum. 4,5 ha rust, vlakbij het strand. De vijver werd op een milieuvriendelijke wijze heraangelegd. De gezellige zithoeken nodigen u uit om even te pauzeren. Kleinkinderen kunnen hun energie kwijt op een groot speelplein. Brede borders met bloeiende planten zorgen het hele jaar door voor een intense natuurbeleving. Het Normandpark is elke dag open van 9.00u tot zonsondergang.

Warandetoren Middelkerke
Johan Töpke

Lange gebogen sprieten die verwijzen naar het typische helmgras: de Warandetoren is een slanke en opvallende verschijning. Vanop de basis (7 meter) krijgt u een mooi uitzicht op de Warandeduinen, een heel waardevol natuurgebied met bijzondere planten en dieren. Wie tot boven klimt (20 meter) kan naar de horizon turen: Middelkerke en Westende, de uitgestrekte polders en uiteraard de zee.

U vindt hier alle informatie over deze route, inclusief mogelijkheden tot overnachting.

Auteur