Hier zijn ze weer. Uw maandelijkse portie bespaartips. Houdt u straks ook geld over?
1. Let op je abonnement. Is het abonnement van uw mobiele telefoon verlopen en is uw telefoon nog goed werkend, zet dan tijdig uw abonnement om in een sim-only abonnement. Doet u dit niet, dan blijft u hoogstwaarschijnlijk betalen voor uw toestel terwijl dit allang is afbetaald en bespaart u op uw telefoonkosten.
2. Zorgvuldig met uw administratie. Veel problemen bij de afwikkeling van een nalatenschap ontstaan omdat de administratie onvolledig of chaotisch is. Maak van een afbetaalde lening een bewijs, houd de afschriften bij elkaar en laat regelmatig weten waar een en ander te vinden is. Administreren is niet het leukste karweitje, maar u helpt nabestaanden en de executeur enorm en voorkomt zo kosten en onenigheid.
3. Is de auto echt nodig? Een auto bezitten is een dure zaak. Hij moet onderhouden , wegenbelasting betaald, verzekerd worden en er moet brandstof in. Daarnaast wordt een auto naar mate hij ouder wordt ook minder waard. Je kunt je afvragen of het zelf bezitten van een auto nog nodig is. Er zijn steeds meer alternatieven die ook steeds vaker dicht in de buurt beschikbaar zijn. Zet de kosten van uw eigen auto en die van deel-auto’s eens naast elkaar en wie weet is de taxi goedkoper dan uw eigen auto.
4. TV-abonnement up to date? Hebt u een abonnement voor uw televisie en is dit al een ouder abonnement? Dan kan het zijn dat u wel het volle pond betaalt, maar niet alle diensten krijgt die u bij een nieuw abonnement (dat zelfs goedkoper kan zijn) horen. Neem eens contact met u aanbieder op en vraag naar de mogelijkheden.
5. Aangifte proberen. Doet u geen aangifte inkomstenbelasting omdat u dit niet hoeft te doen? Log dan toch eens met uw DigiD in bij de site van de Belastingdienst, doe een aangifte (zonder te versturen) en wie weet krijgt u toch nog wat terug. Zeker als u aftrekbare zorgkosten hebt gemaakt is aangifte doen zinvol. Mocht u inderdaad geld terugkrijgen, dan kunt u dit ook voor de vier jaar voor 2016 proberen.
6. Houd rekening met een naheffing. Hebt u de eerste AOW ontvangen, of bent u bij gaan verdienen, houd dan rekening met een naheffing. Dat komt omdat de verschillende bronnen waar u inkomsten van ontvangt meestal van elkaar niet weten wat uw inkomsten zijn en daardoor allemaal belasting heffen op uw inkomen vanaf het laagste tarief. Doet u in het nieuwe kalenderjaar aangifte inkomstenbelasting, dan blijkt pas dat u belasting had moeten betalen in een hoger tarief (boven de € 20.000) en krijgt u een naheffing. Door vroegtijdig te reserveren of een vooraanslag aan te vragen valt het bedrag van de naheffing niet zo tegen of kunt u de naheffing (grotendeels) voorkomen.
7. Koop bij de kweker. Plantjes kopen bij een tuincentrum is leuk, maar nog leuker is het om bij de kweker zelf te kopen. U bent goedkoper uit en krijgt dan goede informatie over het verzorgen van uw planten. Bovendien is de rit op zichzelf vaak al de moeite waard.
8. Aanvaard beneficiair. Steeds vaker wordt er beneficiair aanvaard. Enerzijds komt dit omdat de mogelijkheid steeds bekender wordt, maar ook omdat er steeds vaker sprake is van schulden in een nalatenschap. Aanvaardt u beneficiair en blijkt er toch een positieve nalatenschap, dan kunt u dit met een briefje aan de Rechtbank laten weten. Blijkt de erfenis negatief, dan bepaalt de rechter hoe de nalatenschap vereffend moet worden.
9. Zet de hypotheekrente lang vast. De hypotheekrente daalt weer na eerder licht gestegen te zijn. Het loont de moeite om de hypotheekrente lang vast te zetten. Het verschil tussen 10 en 30 jaar vast is vaak maar 1 procent. Niemand weet wanneer de rente weer gaat stijgen, maar door lang vast te zetten houdt u de lage rente die u nu betaalt. Bent u van plan om minder lang in de nieuwe woning te gaan wonen, neem dan een kortere rentevaste periode, want vaak kunt u de hypotheek niet meenemen naar de nieuwe woning. Mag u de hypotheek wel meenemen naar een nieuwe woning, check dan de voorwaarden waarmee u de hypotheek(rente) mag nemen naar een nieuwe woning. Zo voorkomt u in de toekomst teleurstellingen. Deze tip is echter niet in alle gevallen aan te raden. Lees dit artikel voor meer informatie.