Van Valentijn tot belastingaangifte
Ook deze maand heeft bespaarexpert Marieke Henselmans de beste tips om geld te besparen.
1. Belasting: stap voor stap
Voor wie een hekel heeft aan zwoegen op de belastingaangifte: splits het op in kleine stapjes. Doe vast jaaroverzichten van inkomen en banken in een (digitaal) mapje. Huiseigenaren doen hypotheekgegevens, de betaalde rente en de WOZ-beschikking (van 2017) erbij. En zoek bonnen bij elkaar, dan is het straks een makkie.
2. Aangifte vast ingevuld of aangevuld?
Veel mensen krijgen een brief dat je geen aangifte hoeft te doen, omdat de aangifte al ingevuld en wel klaar staat. De fiscus gaat er dan vanuit dat er het voorgaande jaar niets gewijzigd is. Soms is het beter wél aangifte te doen, wanneer je anders een teruggave misloopt bijvoorbeeld. Aangifteformulieren kunnen opgevraagd op www.belastingdienst.nl, of door te bellen met de Belastingtelefoon 0800-0543.
3. Controleer aflossingsvrije hypotheek
Heb je een aflossingsvrije hypotheek die voor 2001 is afgesloten, die hoger is dan de woningwaarde? De aftrekbaarheid loopt door tot 2031, en mogelijk kun je dan door een inmiddels lager inkomen en hogere leeftijd de hypotheek niet verlengen. Controleer de eigen toekomstige situatie als je een (grotendeels) aflossingsvrije hypotheek hebt, ook op advies van de AFM.
4. 14 februari: Valentijnsdag
Je hebt een hekel aan uit Amerika overgewaaide commerciële feestdagen? Oorspronkelijk was Valentijnsdag geen cadeautjesfeest, maar stuurde je een kaart naar je geliefde. En wat is daar mis mee? Maak een gedicht, schrijf met zeep op de spiegel, geef hartvormige snoepjes of een hartvormig taartje erbij. Lieve woorden zijn onbetaalbaar en scheiden is duur. Ook leuk: je kunt een kaart/brief frankeren met een lippenstiftkus, dus gratis,
5. Hartjes te koop
Die Valentijnfrutsels in de winkel (best dure Teddyberen, hartvormige kussens of kruiken) gaan direct na Valentijn in de uitverkoop. Je kunt de leukste en voordeligste halen en in voorraad houden. Om er één van die andere 364 dagen per jaar je partner of een vriend(in) of beste buur blij mee te maken.
6. Weg met de mantelzorgboete
Ouderen die bij hun kind inwonen, worden definitief niet gekort op hun AOW-uitkering. De zogenoemde mantelzorgboete, die in 2019 zou ingaan, is van de baan. Dit heeft het vorige kabinet (Rutte II) terwijl het demissionair was in de voorjaarsnota aan de Tweede Kamer bericht.
7. Consuminder inspiratie: Het succes van de kringloopwinkel
Tussen afgelopen kerst en Oud en Nieuw zond de VPRO de vijfdelige documentaire ‘Het succes van de kringloopwinkel’ uit. Werkelijk alles is daar voor een appel en een ei te koop. Het was vooral hartverwarmend om te zien dat het draait om de mensen, niet om de spullen. Je kunt de vijf afleveringen nog terug zien.
Nog meer besparen? Kijk dan hier voor meer tips.